h i r d e t é s

A rendőrség megmagyarázta miért nem intézkedett a Deák téri masírozás alatt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A rendőrség megmagyarázta miért nem intézkedett a Deák téri masírozás alatt

2020. május 30. - 13:21

 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerint nem tartozott a gyülekezési törvény hatálya alá a Deák téri késelés okán tartott csütörtöki demonstráció a Dohány utcában, majd a Deák Ferenc téren, mert azokat nem jelentették be - derült ki a BRFK által 168 Órának küldött válaszaiból.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Május 28-án az Országos Roma Önkormányzat Dohány utcai épülete elé szervezett, a rendőrség által korábban betiltott politikai gyűlés helyszínéről, illetve annak közvetlen közeléből viszont hat embert állítottak elő egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése miatt, mert náluk a közbiztonságra különösen veszélyes tárgyakat találtak.

A rendőrség a Dohány utcai gyűléssel összefüggésben 34 embert jelentett fel szabálysértés miatt - írták a válaszban.

Aznap este fél 10-kor a rendőrség a Nyugati térről két embert csoportosan elkövetett, közösség tagja elleni erőszak miatt előállított, mert négy férfit bántalmaztak, akik közül az egyik könnyen megsérült.

Arra a kérdésre, hogy miért nem oszlatták fel az ORÖ elleni demonstrációt, amit korábban betiltottak, azt válaszolták:

"Tájékoztatjuk, hogy a Dohány utcai rendezvény megtartására vonatkozó bejelentés a Budapesti Rendőr-főkapitányságra nem érkezett. Bejelentés nélkül a gyülekezési hatóságnak tiltó határozat meghozatalára jogi lehetősége nem volt."

Arra a kérdésre, hogy korábban a Hadházy Ákos és Szél Bernadett által szervezett dudálós tüntetéseket miért oszlatták fel, míg a Deák térit nem, ezt írták:

"A Budapesti Rendőr-főkapitányság, mint gyülekezési hatóság valamennyi Budapest közigazgatási területén megtartott, a Gyülekezési törvény hatálya alá tartozó gyűlés esetén, azonos módon jár el, a veszélyhelyzetben mint különleges jogrendben hatályos intézkedések figyelembevételével."

Próbáljuk meg értelmezni a rendőrség válaszát: korábban a járványhelyzetre hivatkozva megtiltották a Deák téri késelések miatt a Dohány utcába tervezett megmozdulást, akkor azt mondták, a tervezett rendezvény a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó gyűlésnek minősül.

Amikor azonban a szervezők bejelentették, hogy mégis meg fogják tartani a megmozdulást, utána már úgy értelmezték, hogy a megmozdulás nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá. (168ora.hu)


 

h i r d e t é s