h i r d e t é s

A kormányszóvivő baklövése

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A kormányszóvivő baklövése

2022. június 18. - 08:50

Szomorú, ha egy kormányszóvivő tájékozatlan fontos aktuálpolitikai kérdésekben és az is, ha mindeközben folyamatosan másokat minősítget azzal, hogy hiányzik belőlük a józan észre és az értelmes vitákra való nyitottság.

Gulyás Gergely - Forrás: MTI

Gulyás Gergely szerint a brüsszeli politika “életidegen”, mondván; a globális minimumadó jó ötlet volt a nagy technológiai vállalatok megadóztatására, az adóparadicsomok megszüntetésére, de menet közben ezek az elemek kerültek ki a javaslatból. Szerinte hiányzik Brüsszelből a józan észre és az értelmes vitákra való nyitottság.

A kormányzati megmondóember ezt követően a Kirill moszkvai pátriárka elleni szankciók magyar elutasításáról beszélt, ahol vélhetően már teljesen elveszítette a valóság fonalát és egyetlen gondolatmenetben mindjárt két „életidegen” állítással rukkolt elő. Gulyás Gergely hangsúlyozta, “az orosz állami célokhoz az orosz ortodox egyház általában megértően viszonyul”, a pártiárka pedig “egy egyházat képvisel; egy egyházról semmikképpen nem mondaná, hogy háborúpárti”. Megemlítette: Ferenc pápa is találkozást tervez az orosz egyház vezetőjével.

Első probléma, hogy Gulyás Gergely szerint az orosz ortodox egyház nem háborúpárti. Ehhez képest e rendkívül békebarát egyház felkent papjai a hvg.hu leírása szerint szorgalmasan áldják meg az orosz fegyvereket és a pátriárka gyakorlatilag felmentést adott a katonáknak az ellenség gyilkolása alól is.

Igazságszolgáltatás nélkül nincs megbocsátás. Mi, a megbocsátásunkkal isten kegyelmébe ajánljuk ellenségeinket, hogy az Úr maga döntsön a sorsukról, a büntetésről vagy a kegyelemről. Így nem az emberi bűnökkel, az eltévelyedéssel, illetve sértésekkel kapcsolatos keresztény álláspontunk lesz a haláluk oka, hanem az az isteni ítélet, ami mindenkit elér.

Gulyás Gergely valószínűleg úgy képzeli, hogy ezek a papok csak akkor lennének háborúpártiak, ha felkapnák a szoknyájukat és gépfegyverrel szaladnának az ukránok felé. Ezt valóban nem teszik.

A másik probléma, hogy Gulyás Gergely szerint Ferenc pápa is találkozást tervez az orosz egyház vezetőjével, miközben a katolikus egyházfőnek esze ágában nincs ilyet tervezni. Annyira nem, hogy már több mint egy hónappal ezelőtt ezt ország-világ tudomására is hozta. Tette ezt azért, mert a Gulyás szerint békepárti Kirill-t többször kérte, hogy szólaljon fel a háború ellen, ám mindig elutasításra talált. Legutolsó beszélgetésük során a pápa elmondása szerint Kirill a mondandója felét arra pazarolta, hogy gyakorlatilag felolvasta az inváziót igazolni kívánó hivatalos magyarázkodást. A katolikus egyházfő ezzel szemben azt hangsúlyozta, feladatuk nem az, hogy a politikusok nyelvén szóljanak, hanem az, hogy közvetítsék Jézus igéjét. A pápa a kudarcokat látva lemondta a Kirillel tervezett újabb személyes találkozást, és a Corriere della Sera című lapnak adott nyilatkozatában azt mondta, az ortodox egyház vezetője nem viselkedhet Putyin ministránsaként.

Összefoglalva nehéz lehet az európai politikusoknak egy olyan kormányszóvivővel józan észű, értelmes vitákat folytatniuk, aki vagy alapvető információk hiányában szenved, vagy nem érti az adott információk jelentését. A helyzet az, hogyha Gulyás Gergely Ferenc pápával próbálta igazolni a Kirill elleni szankciók magyar elutasítását a vallásszabadság nevében, akkor most valami új magyarázat után kellene néznie. Ferenc pápa szerint ugyanis Kirill pátriárka nem több, mint Putyin segítője, ezt jelenti ugyanis a ministráns szó a katolikusoknál, jelezzük, mielőtt szegény Gulyás Gergely ezt is félreérti.

 

 Hollós János / Piac&Profit


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s