fbpx Uniós minősítés nélküli lélegeztetőgépekből is bevásárolt a kormány | CIVILHETES

h i r d e t é s

Uniós minősítés nélküli lélegeztetőgépekből is bevásárolt a kormány

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Uniós minősítés nélküli lélegeztetőgépekből is bevásárolt a kormány

2020. június 10. - 17:41

 

Azt nem árulta el a külügyi államtitkár, hogy hány ilyen gép érkezett, de ezeket még vizsgálják.

Kínából érkezett egészségügyi segélyszállítmányt rakodják ki egy repülőgépből a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. március 28-án. - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Csak akkor kerülnek a kórházakba, ha a járványhelyzet indokolja és a hatóság engedélyezi – írta a külügyi államtitkár.

444.hu összesítése szerint eddig legalább 6500 lélegeztetőgépet – vagy lélegeztetésre való készüléket – vett a kormány Kínától, ám most egy külügyminisztériumi válaszból kiderült, hogy ezek nem mindegyike rendelkezik az uniós szabványoknak való megfelelést tanúsító CE-minősítéssel. (Ezzel is volt azért trükközés, a CE felirat ugyanis kis módosítással azt is jelezheti: Kínai Export).

Szabó Tímea, a Párbeszéd politikusa már másodszor kérdezett rá arra, hogy a beszerzett eszközök közül melyeknek nincs minősítése, első körben ugyanis kitérő választ kapott. Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára azt írta: a védekezésben felhasznált összes eszköznek van minősítése, vagyis megfelel az európai szabványoknak.

Menczer mindehhez hozzátette, az Európai Unió irányelve lehetővé teszi, hogy az országok olyan termékeket is használjanak a védekezés során, amelyek nem rendelkeznek CE-minősítéssel, de amelyeket az adott ország nemzeti hatósága bevizsgált, és alkalmasnak nyilvánított. Ezért – a legrosszabb forgatókönyvre, tehát a tömeges megfertőződésre készülve – a kormány vásárolt olyan lélegeztetőgépeket is, amelyeknek ugyan nincsen CE-minősítése, de az orvosi szakvélemény alapján életmentésre alkalmasak.

E lélegeztetőgépek bevizsgálása zajlik, és kizárólag abban az esetben kerülnek a kórházakba, ha a járványhelyzet indokolja, és a magyar hatóság engedélyezi.

Menczer azt nem árulta el, hogy a beszerzett gépek hány százalékának nincs ilyen minősítése, vagy hogy mennyiért szerezték be őket (bár erre a mostani kérdés nem vonatkozott), illetve mi lesz, ha a magyar hatóságok alkalmatlannak találják őket.

Az államtitkár arról viszont hosszan írt, hogy Vácon a Celitron nevű cég elkezdte a világ egyik legjobb lélegeztetőgépének gyártását, amelyből rövidesen ezret használhatnak majd a kórházak.

Nem csak a minősítéssel volt gond

A Magyar Hang pár hete megírta, hogy a kormány olyan lélegeztetőgépeket is vásárolt (ezek az ResMed Lumis 150 készülékek), amelyek több szakember szerint nem alkalmasak koronavírusos betegek lélegeztetésére. A szegedi egyetemi klinikán dolgozó Lovas András aneszteziológus a nevét vállalva osztotta meg a kritikákat. Azt írta, az eredendően otthoni használatra – egy beteg huzamosabb ideig történő kezelésére – fejlesztett készülék kizárólag non-invazív, vagyis szájon át történő lélegeztetésre alkalmasak, a COVID 19-cel kezelt páciensek ellátásában fontos invazív (tubuson keresztüli) lélegeztetésre nem – pedig az intenzív osztályokra kerültek 90 százalékánál a tapasztalat szerint erre van szükség.

A szegedi szakember úgy fogalmazott, hogy „a kritikus állapotú COVID-19 fertőzött betegeknél, még ha non-invazívan is kezdjük el őket lélegeztetni, akkor is készen kell állni arra, hogy a terápiát bármikor módosítani kell, és a non-invazív lélegeztetést invazívra kell váltani”. Lovas súlyos hiányosságként és a készülék COVID-betegek ellátásban való alkalmatlanságának bizonyítékaként felhozta azt is, hogy "a termék nem biztosítja a belélegzett oxigénarány állításának lehetőségét, és nem rendelkezik olyan riasztó funkcióval, amely a jelezne alacsony oxigénszint esetén – pedig mindkettő kiemelten fontos a fertőzéses eredetű tüdőbetegek – így a koronavírusosok – lélegeztetésekor."

A beszerzést megvédte Gulyás Gergely és Szijjártó Péter is, a többi között azzal érvelve, hogy a szakma által kért gépeket szerezték be, ez maradéktalanul megfelel a WHO megújult ajánlásának (amely szerint amíg lehet, el kell kerülni az invazív lélegeztetést), illetve a betegség más szakaszában igenis jól használhatók. (hvg.hu)


 

h i r d e t é s