h i r d e t é s

Újabb részletek derültek ki a Sajón történt vörösiszap-szennyezésről

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Újabb részletek derültek ki a Sajón történt vörösiszap-szennyezésről

2022. március 14. - 06:20

Másodfokú vízminőség-védelmi készültséget rendeltek el a Sajó felső szakaszán, egyre többet tudunk a súlyos ökológiai szennyezésről, folynak a vizsgálatok. Vélhetően reggelre már a folyó magyarországi szakaszához ér a szennyezés, amiről már a szakemberek is tudnak.

Fotó: Orosz Örs/Facebook

A folyószennyeződéssel kapcsolatos kérdésekre reagált az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság. Válaszaikat a Minap.hu közölte.

-Van-e tudomásuk a szennyezésről, és ha igen, milyen mértékű szennyezésről van szó?

Igen, az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak és az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóságnak tudomása van a Sajó folyó szlovákiai felső szakaszán kialakult szennyezésről.

A szennyezés egyelőre nem érte el a folyó magyarországi szakaszát.Felvettük a kapcsolatot a szlovák kollégákkal a szennyezéssel kapcsolatos tájékozódás céljából.

-Milyen anyagról van szó?

Egyelőre a szennyezés nem érte el az országhatárt. A szennyezés megállapítása céljából mintavevő munkacsoportot (labort) rendeltünk ki, melynek feladata a szennyezés típusának és mértékének megállapítása.

A szennyező anyagról és annak mennyiségéről egyelőre a szlovák vízügyi igazgatóság kollégáitól sem kaptunk pontos információt.

-Mekkora és milyen típusú veszélyt jelenthet ez (ha jelent egyáltalán) a Sajó élővilágára?

A kirendelt  mintavevő munkacsoportunk mintát fog venni a folyó magyarországi határszelvényénél. A labor mintavételek kiértékelését követően fogjuk tudni megállapítani, hogy milyen anyaggal szennyezett a folyó és milyen mértékben. Ezt követően lehet megállapítani, hogy a szennyezés a folyó magyarországi szakaszán veszélyt jelenthet-e a Sajó-folyó élővilágára.

-Mit tesz, mit tehet a magyar vízügy a szennyezés ellen?

Egyelőre a szennyezés nem érte el a folyó magyarországi szakaszát.

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság II. fokú vízminőség védelmi készültséget és éjjel-nappali figyelőszolgálatot rendel el a szennyezés megfigyelése céljából, illetve az Igazgatóság kollégái a Sajó szlovákiai szakaszán megpróbálják megkeresni a szennyezés jelenlegi helyzetét és megállapítani a szennyezés haladásának sebességét. (borsod24.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!