fbpx Titkok és találgatások a Fudan kerületében | CIVILHETES

h i r d e t é s

Titkok és találgatások a Fudan kerületében

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Titkok és találgatások a Fudan kerületében

2021. május 24. - 11:46

 

A kerületi polgármester szerint még nem eldöntött kérdés a kínai egyetem budapesti letelepedése, Pozsonyban pedig megtapasztalták már mennyire toleráns a Pekingből vezérelt intézményrendszer a kritikus hangokkal szemben. A héten megjelent legfontosabb cikkeink. - írja a Szabad Európa

Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina kerületi polgármester a kínai Fudan Egyetemnek szánt budapesti területen, 2021. április 26-án.

A Fudan ellen tízezres tiltakozásra számít, ez pedig megakaszthatja a beruházást, mondja Baranyi Krisztina a Szabad Európának adott interjúban. Ferencváros polgármestere most olyan pártokkal dolgozik együtt, akik a 2019-es előválasztáson ellene indultak, így az ő tapasztalatai a formálódó ellenzéki összefogás szempontjából is tanulságosak.

Amíg nálunk a Budapestre települő Fudan Egyetemmel kapcsolatban sokan beszélnek a kínai befolyás lehetőségéről, addig Pozsonyban már megtapasztalták, mennyire toleráns a Pekingből vezérelt intézményrendszer a kritikus hangokkal szemben. Egy szlovákiai elemzőcég vezetőjének például fenyegetésként is értelmezhető üzenetet küldött a pozsonyi Konfuciusz intézet vezetője, miután egy neki nem tetsző tanulmányt publikáltak. "Jól alszik? Nagy stressz lehet önnek az utcán mászkálni..." – így kezdődött a levél.

Keleti szemléletet sugall az is, ami az állami milliárdokból indult újságíróoktatásról mondott néhány diák. A Nemzeti Tehetséggondozó Nonprofit Kft. 2019-ben terjesztette ki továbbképző tevékenységét erre a területre is. Az oktatás szervezetlenségét több beszélgetőpartnerünk is kiemelte, de nem ez tűnik a legnagyobb gondnak. „Gondolkodásra nem nagyon késztetnek minket, kész tények elé vagyunk állítva. Megadják, miből hogyan, mit kell összerakni, nem hagynak szabadon dolgozni” – mondta az egyik résztvevő. (Szabad Európa)

„Copyright (c) 2020. RFE/RL, Inc. Az újraközlést engedélyezte: Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.”


 

h i r d e t é s