h i r d e t é s

SZAVAZZON! Ön szerint fontos volna tudni, hogy mely településeken van koronavírusos beteg?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
2020. március 17. - 06:34

 

Magyarország nem Európa: nem tudhatjuk, hogy mely településeken vannak koronavírusos betegek

Müller Cecília szerint tiszteletben tartják a betegek személyiségi jogait.

Településre, de legalább megyére lebontva naponta frissítik az adatokat a koronavírusos esetekről az összes EU-s országban, de jellemzően azon kívül is, például Albániában. Magyarország az egészen apró területű országok nem számítva abban egyedülálló a kontinensen, hogy nem árulják el az állami szervek, hogy mely településeken éltek a betegek — írta meg a 444.hu.

A lap feleveníti, hogy az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos ezt azzal indokolta, hogy tiszteletben tartják a betegek személyiségi jogait, és nem lenne helyes, ha egy beteg lekövethető lenne az adatai alapján.

Ehhez képest a szomszédos Ausztria egészségügyi minisztériumának koronavírusról szóló oldalán a címlapon olvashatók a legfrissebb területi adatok, a horvátországi eseteket megyékre lebontva ismertetik. Románia egészen vasárnapig minden betegről közölte, hogy mely megyében élt, férfi vagy nő, és hány esztendős. Hétfőtől ennyire részletes adatokat már nem közölnek, de a megyéket továbbra is nyilvánosságra hozzák. A lengyel kormány koronavírusoldalán az ország térképén kattintgatva lehet tájékozódni az esetekről, járási szinten. A finn kormány nem megyénként, hanem a területileg illetékes nagy kórházak hatáskörei alapján ad ki naponta frissülő információkat a betegek földrajzi helyzetéről, a finnen kívül svéd és angol nyelven is — teszi hozzá a lap. (24.hu)

Kép: Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője és Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én. - Fotó: MTI/Bruzák Noémi


 

Kommentek

h i r d e t é s