h i r d e t é s

SZAVAZZON! Ön melyik gátat látná szívesebben Esztergomban?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
2017. augusztus 31. - 10:15

 

Augusztus végén az önkormányzat kezdeményezésére lakossági fórumon ismertették a leendő árvízvédelmi gát lehetséges terveit, műszaki megoldásait a művelődési házban. 

Egyetlen nyitott kérdés maradt, nevezetesen az, hogy milyen arányban biztosítsa állandó, épített töltés valamint az úgynevezett mobilgát a város árvízvédelmét. Az is világosan látszik, hogy az esztergomiakat kiemelten foglalkoztatja a kérdés.

A politikusokat csak a ma érdekli és az érdekeik (bár a kormánypárt értékekről beszél) vezérlik őket, a mérnökök pedig a funkciót mindig a látvány elé helyezik. Ez történik Esztergomban is a tervezett mobilgáttal kapcsolatban, az ÉDUVÍZIG tervei szó szerint elveszik a Dunapartot az esztergomiaktól.

Felépült két méretarányos makett a Mária Valéria híd lábánál, szemléltetve Esztergom (a képen zölddel jelöltük) elképzelését és az ÉDUVÍZIG (a képen narancssárgával jelöltük) változatát. Gát mindkettő, nagyjából itt ki is merül a két elképzelés közötti hasonlóság. Esztergom olyan mobilgátat szeretne, amely nem csak nevében mobil, azaz a talapzata alacsonyabb, mint a magas víznél beilleszthető acél elemek száma. A vizes szakemberek terveiben olyan megoldás szerepel, amely egyfajta falként akkor is "védené" a várost, amikor amúgy a Duna vízállása semmilyen védekezést nem tesz indokolttá. Na ez az elképzelés valóban rontja a városképet. 

Másképp értelmezik a mobilgát fogalmát

Az ÉDUVÍZIG változata szerint a 0,5-1,5 méter magas földműre kerülne egy 1,1 méter magas állandó fal és erre jönne rá - szükség szerint - az 1,2 méter magas mobilfal. Joggal háborognak az esztergomiak, hogy ennél a megoldásnál gyakorlatilag láthatatlanná válna a Duna.

Esztergom megoldása sokkal kedvezőbbnek tűnik, a város maximum 1 méter magas földműben gondolkozik, amelyre egy 60 cm magas parapet fal kerülne és erre jönne a 2,2 mobilfal.

A vizesek tervében csak 1,2 méter a "mobil", szemben Esztergom terveivel, ahol 2,2 méteres a mobilfal.

Image CAPTCHA

 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s