h i r d e t é s

Téboly

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Téboly

2021. augusztus 12. - 06:00

Az Orbán-adminisztráció választási célokból rendezett tombolása már átlépte azt a határt, ahol, épeszű társadalomban a delikvenset diliházba utalják!

Felhívott egy könyves barátom, hogy most akkor hát mitévő legyen?

Nem teheti ki a kirakatba Michelangelo Mózesét, Shakespeare királydrámáit, Thomas Mann Felix Krullját sem, mert Michelangelo ugyebár? Shakespeare állítólag ugyebár? Mann művei a vérferetőző testvér-szerelemtől a szexuálpszichológián keresztül a homoszexuális vágyakozásig mindent tartalmaznak.
Jó! A Wälsung-vér nem mehet. A József és testvérei sem. Legalábbis a József Egyiptomban, biztos, hogy nem. A halál Velencében végképp nem!
Akkor más műveik sem?

És a többiek? Művészi aktfotó-albumok, Leonardo, Rubens, Schiele, Klimt: egy túrót!

De a művészeti lexikon, borítóján a háromkirályok társaságában a kis Jézust fedetlen keblén szoptató Máriával? Lehet ebben akár a leghalványabb szexuális áthallás? Ki tudhaja?

Gond. Mert a bolthoz közel van egy általános iskola. A bolt az iskola egyik megközelítési útvonalán.
És hogyan kell számolni a kétszáz métert? Az úton haladva, vagy légvonalban?
Egyébként nyilván légvonalban! Hiszen úgy nagyobb a tiltott zóna. És vannak gyerekek, akiket helikopteren visznek iskolába!
Aki, gyerekcse pedig gyalog megy, az nyilván elácsorog a kirakat előtt, és azon töpreng, vegyen-e egy német nyelvű, gótbetűs Thomas Mann-összkiadást!

Mellesleg:
A bolttól köpésnyire háborítatlanul üzemel, lefóliázatlan kirakattal (elvégre nem trafik), tárva hagyott ajtóval (mindkettőn belátni az üzlet gyomráig) vígan lébecol egy szex-shop.
Kínálata, többek közt vibrátorok, mű-bránerek, guminők és más hasonló nyalánkságok zavartalanul tárulnak az akár véletlenül oda tévedő kis- és nagykorú tekintetek elé.

Rájuk nem vonatkozik a tiltás!

Mellesleg:
Nem vonatkozik a tilalom a TV2, az RTL Klub (ebből a szempontból tök mindegy) és más csatornák által nagy kedvvel forgalmazott különféle valóságsóira sem (Éjjel-nappal Budapest, és társai), melyeket, bárgyú, tessék-lássék körítéssel, és bárgyú szereplők részvételével főműsoridőben, kizárólag a mindenféle szex pornografikus bemutatása céljából sugároznak, és melyek zavartalanul hozzáférhetők a serdült és a serdületlen ifjúság számára is.

Mellesleg:
Miközben nagy okosan 12-es karikával látták el a reklámblokkokat, köztük a gyermekeknek szólókat is (jó, értem, ne ösztökéljék őket fogyasztásra!), a szexuális nevelésükre ártalmatlan reklámok után következő műsorelőzetesben mindenféle felnőtteknek szóló filmeknek többek közt ágy- és horrorisztikus jelenetei nem zavarnak senkit, nincs korhatár.

Mellesleg:
Ha kedves, nevelésére kizárólagosan feljogosított szülei nem tiltották le, az érdeklődő gyermek csak rákattint a neten a megfelelő linkre, és mindenféle-fajta szoft és kemény pornót nézhet (ő is) orrba-szájba, ha azt füllenti a szervernek, hogy elmúlt tizennyolc.

Ez mind rendben lévő! Csak a könyv! Hát, persze! Az értelmiség, a tudás, az olvasottság, a kultúra a mi ellenségünk! A többi csak ürügy és rizsa!

A könyvesek, mint tyúkok a felzavart tyúkólban, zajonganak, tanácstalankodnak, állásfoglalást kérnek: mit szabad, és mit nem?

Állásfoglalást? Ezektől? Minek?
Ez az a pont, ahol egységesen (magyarul mondva) le kéne szarniuk az egész agyrémet.
Itt az ideje végre az ilyen "jogszabályok" negligálásának, a polgári engedetlenségnek! Kollektíve meg kell tagadni a végrehajtását!

Csak hát, a magyar nem olyan, hogy szembeszállna a felsőbséggel. A kútba is beugrik, ha ezt parancsolják, sőt, ha csak tanácsolják. Legyen bár könyves, vagy kazánkovács.

Ha nincs elég vér a pucákban egy egységes, demonstratív fellépéshez, a téma szerinti szűk szempontból az sem tragédia!
Akkor is rakjatok ki mindent a kirakatba! (Talán csak de Sade márki emlékiratait ne: a borítója elég sokatmondó! Igaz, az nyilván amúgy sem kerülne ki, előjegyzésben elviszik.)

Rakjatok ki mindent! Ezeknek fogalmuk sincs irodalomról, művészetről! Olvasták ezek a readingi fegyház balladáját? Tudják, ki volt Oscar Wilde vagy Aiszkhülosz? Ezeknek fogalmuk sincs róla, hogy kit kell kitörölni a kultúrtörténetből!

Címkék: