h i r d e t é s

Müller Cecília megváltoztatta a rendeletet: mégsem kötelező Budapestre szállítani a fertőzötteket

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Müller Cecília megváltoztatta a rendeletet: mégsem kötelező Budapestre szállítani a fertőzötteket

2020. május 12. - 08:19

 

Szakmailag teljesen alátámaszthatatlan rendelkezést hozott a tisztifőorvos vezérletével az illetékes szervezet péntek este, ám úgy tűnik, gyorsan rájött Müller Cecília és csapata, hogy ez egy újabb óriási ballépés volt, ami csak politikai okokkal magyarázható. Gyorsan meg is változtatta.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ahogy Márai Sándor szavait Wass Albert szájába adta - Forrás: MTI

A tisztifőorvos által is aláírt péntek délutáni rendelet szerint azonnali hatállyal minden egyes, súlyos állapotban levő koronavírus-beteget kötelezően Budapestre kell szállítani, ráadásul közúton. Már akkor átlátták a “nem kormánypárti” szakértők, hogy ez szakmai indokokkal teljes mértékben megmagyarázhatatlan butaság, kizárólag arra jó, hogy a vidéki járványszámok javuljanak, a budapestiek pedig tovább romoljanak és újabbat rúghassanak Karácsony Gergely főpolgármesteren, aki az utóbbi hetekben komolyabb célponttá vált a kormány bosszúja számára, mint Soros György.

Az ország minden részéből két budapesti kórházba kell szállítani a súlyos vagy kritikus állapotba került, koronavírussal fertőzött betegeket egy pénteken hozott és aznap életbe is léptetett rendelet szerint. Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos most új levelet írt a kórházaknak, amely a kormányzati tájékoztató oldalra is felkerült, a levélben megmagyarázza a döntés okát, valamint arra is kitér, hogy csak az új eseteket kell a fővárosba szállítani, nem minden beteget. A pénteki rendeletben ugyanis még az állt, hogy minden szállítható kezelt beteget a két kijelölt kórházba kell szállítani, azonban a most megjelent nyilatkozatban az áll, hogy a kórházak dönthetik el, hogy átvitetik-e a koronavírussal kezelt betegeket a fővárosi intézményekbe, vagy sem. 

Tekintettel arra, hogy az igazolt koronavírus-fertőzöttek és a kórházi ellátást igénylők száma fokozatosan csökken, a kórházak tehermentesítése és a kórházi ellátások fokozatos visszaállítása érdekében a járvány kezdeti szakaszán megszokott beutalási rend tér vissza, miszerint a két kiemelt kórházba – a Szent László Kórházba és a Korányiba – szállítják az új, súlyos állapotú koronavírusos betegeket

– olvasható az érvelés. Az írás szerint azért van lehetőség arra, hogy két kórházba vigyék ezentúl a súlyos eseteket, mert „a kormányzati korlátozó intézkedések hatására alacsony szinten sikerült tartani a fertőzést”.

A döntés célja, hogy a koronavírusos betegek ellátása minél kevesebb helyen történjen, hogy a többi kórházban felszabaduló kapacitások lehetővé tegyék, hogy minél hamarabb elkezdődhessenek a járvány miatt halasztott vizsgálatok, beavatkozások, írja Müller nyomán a kormányzati tájékoztató oldal. 

A kórházak tehermentesítésével csökken a koronavírusos betegekkel foglalkozó egészségügyi dolgozók száma, és fokozatosan helyet adhatunk az újrainduló elektív, tervezett kórházi beavatkozásoknak, rehabilitációnak.

Jelenleg 35 kórházban ápolnak koronavírusos beteget szerte az országban. A most életbe lépő beutalási rend szerint az újonnan igazolt, eddig az otthonukban elkülönített betegeket, akiknek állapota otthonukban annyira kritikussá válik, hogy kórházi kezelést igényelnek és szállítható állapotban vannak, a Dél-pesti Centrum Kórházba (Szent László kórházba) és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe szállítják.

Ez így történt a járvány elején is. Második vonalban: a kiskunhalasi, a miskolci, a szekszárdi és az ajkai kórházba, vagy ha ezek kapacitásai megteltek, a többi területileg illetékes kórházba szállíthatóak.

Abban az esetben, ha valamely kórházban fekvő igazolt koronavírusos beteg állapota súlyosra fordul, de a beteg még szállítható, és a kórház a beteg érdekében indokoltnak látja, hogy a kezelés folytatása a fenti kiemelt kórházakba történjen, akkor kérheti a beteg átszállítását. Az átszállítás előtt a kórházaknak telefonon szigorúan egyeztetniük kell a két fővárosi intézménnyel.

Ha a kórház ezt nem tartja indokoltnak, és helyben szeretné folytatni a kezelést, akkor természetesen nem kell elszállítani a beteget a budapesti két kiemelt kórház egyikébe sem.

Enyhe tüneteket mutató betegeket továbbra sem kell kórházba szállítani, ők otthoni karanténban maradhatnak. (Index.hu) / borsod24.com


 

Kommentek

h i r d e t é s