h i r d e t é s

Miért látható a Nap felett egy ismeretlen, hatalmas bolygó?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Miért látható a Nap felett egy ismeretlen, hatalmas bolygó?

2022. május 28. - 06:49

Az amatőr felvételen látható a Hold, a Nap, valamint egy ismeretlen, fényes égitest ez utóbbi felett – végleg megtébolyodott az ismert valóság, vagy akad normális magyarázat is?

Napkutya - Forrás: h0rrort0k/TikTok

Egyesek szerint Nibiru mások szerint a Halálcsillag tűnt fel azon a TikTokra feltöltött videón, amelyen világosan látható egy égitest a Nap felett.

@h0rrort0k Can someone explain ??#glitch original sound - H0rrorT0k

Na de mi történt? Beszakadt a valóság, köhécsel a Mátrix? Egyes elméletek szerint a világunk eleve véget ért már 2012-ben, csak ezt eddig nem vettük észre. Az ismeretlen égitest ennek a jele, vagy esetleg az Apokalipszisnek? Az biztos, hogy a járvány, a háború és az egyre inkább kiszámíthatatlanabb világ miatt a hasonló jelenségek gyorsan nagy népszerűségre tesznek szert, de azért első körben nem árt logikus magyarázatokkal próbálkozni.

A felvétel tehát a feltöltő szerint szeptemberben készült, és az ismeretlen égitest valóban túl nagy ahhoz, hogy bármely általunk ismert objektummal azonosíthassuk. A kommentelők szerint azonban akad mindjárt két magyarázat is a rejtélyre – az egyik kevésbé érdekes, a másik annál inkább (igaz, ez utóbbi esetében sincs szó természetfelettiről). A legegyszerűbb magyarázat az lehet, hogy szó sincs idegen égitestről, egyszerűen csak egy optikai csalódásról, amit a telefon kamerái okoznak.

A másik, az előbbinél valószínűbb magyarázat szintén optikai csalódás, ám talán kevésbé ismert – ez az úgynevezett melléknap jelensége. A melléknap angolul romantikusabb nevet kapott – sundog-nak, tehát napkutyának is nevezik, ami nálunk nem volt bevett kifejezés, de talán Stephen King Napkutya című kötete miatt (a melléknap valószínűleg kevésbé cseng hátborzongatóan) azért nálunk is meghonosodott. Mint a Légköroptika írja: a melléknap a gyakoribb halojelenségek közé tartozik, és ez azt jelenti, hogy a Nap egyik vagy akár mindkét oldalán, adott esetben akár szivárványszínben pompázó „álnap” is megjelenhet. Magyarul különben még vaknapnak vagy cimborának is nevezik, amelyek közül az első egyébként elment volna a szóban forgó Stephen King kötet címének is. Ilyen esetekben tehát kettő, de akár három nap is látszódhat az égen, de ezek közül értelemszerűen csak egy az igazi égitest.

A jelenséget az okozza, hogy a légköri kristályok horizontális helyzetben kétszer is megtörik a napsugarat – mivel az rajtuk áthaladva kilépéskor és belépéskor is megtörik. Emiatt az eredeti iránytól a sugár összesen 22 fokkal fog eltérni. Érdekesség, de a jelenségnek akad jóval ritkább, éjszakai változata is – ez a mellékhold. Tehát ha esetleg legközelebb olyan videó jön szembe, amelyben két hold is függ az égen, immár annak is ismerjük a magyarázatát. Régi népi megfigyelés alapján egyébként a melléknapot az érkező tartós eső korai hírnökének gondolták. (Rakéta)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s