h i r d e t é s

Merkel keményen beszólt a lengyeleknek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Merkel keményen beszólt a lengyeleknek

2017. augusztus 29. - 16:19

 

Németország nem hagyhatja szó nélkül a jogállamisággal kapcsolatos lengyelországi folyamatokat - jelentette ki Angela Merkel kedden Berlinben. - írja a napi.hu.

Forrás: napi.hu

A német kancellár hagyományos nyári sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a jogállamiság lengyelországi állapota "komoly téma",

mert az Európai Unión belüli együttműködés alapját a jogállami elvek alkotják

- írta az MTI.

Mint mondta, Berlin "nagyon komolyan" veszi az Európai Bizottság (EB) vonatkozó megállapításait, amelyekről részletesen tárgyal majd szerdán Jean-Claude Juncker bizottsági elnökkel.

Németország továbbra is jó kapcsolatot akar Lengyelországgal, de nem teheti meg, hogy

a béke kedvéért befogja a száját, és nem mond semmit

- tette hozzá.

Akármennyire is fontos a tagállamok összetartása a brit uniós tagság megszüntetése (brexit) miatt, a jogállamiságot nem lehet elhanyagolni, mert egy olyan együttműködési forma, amelyben az összetartást csak a jogállamiság feladásának árán lehet megőrizni,

már nem az Európai Unió lenne

- mondta Angela Merkel.

Ezzel kapcsolatban a Der Spiegel című német hírmagazin a legutóbbi, hét végi számában azt írta, hogy Jean-Claude Juncker meg akarja fosztani Lengyelországot szavazati jogától az Európai Tanácsban

- az EU vezető testületében, az állam-, illetve kormányfőket, valamint az EB elnökét összefogó intézményben -, ha a varsói vezetés nem vonja vissza a Brüsszel szerint a jogállamiságot sértő igazságügyi reformot.

Ezért Juncker a nyári szünet előtti utolsó bizottsági ülésen arra utasította az uniós biztosokat, hogy igyekezzenek hazájukban támogatást szerezni a szavazati jog megvonására irányuló, úgynevezett hetedik cikkely szerinti eljáráshoz.

Az eljárás megindításához a tagállamok négyötödének támogatása szükséges, a szavazati jog megvonásához viszont teljes egyetértés, ezért a Der Spiegel szerint a német kormányban fenntartásokkal fogadták a bizottsági elnök kezdeményezését.

Ugyan a szociáldemokraták (SPD) részéről Sigmar Gabriel külügyminiszter Berlin támogatásáról biztosította Brüsszelt, de Merkel - a jobbközép CDU/CSU pártszövetség vezetője - szerint nem lenne helyes tovább mélyíteni a konfliktust.

A kancellár Magyarország várható vétójától tart a szavazati jog megvonásáról szóló döntésnél

- írta a Der Spiegel.

Jean-Claude Juncker szerdán hivatalos látogatást tesz Berlinben, az eddigi tervek szerint az Angela Merkellel folytatott megbeszélés után nem tartanak sajtótájékoztatót.

napi.hu

 


 

Kommentek

h i r d e t é s