fbpx Megtalálták II. Ramszesz írnokának sírját | CIVILHETES

h i r d e t é s

Megtalálták II. Ramszesz írnokának sírját

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Megtalálták II. Ramszesz írnokának sírját

2021. november 15. - 11:16

 

Az isteni felajánlásokért is ő felelt Egyiptomban. 

Forrás: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

A Kairói Egyetem régészei a napokban bejelentették: felfedezték "Ptahemwia" (Ptah Em-Wia) sírját az egyiptomi Szakkarában. A férfi II. Ramszesz, az ókori Egyiptom egyik legjelentősebb uralkodóját szolgálta írnokként, aki az újbirodalmi XIX. dinasztia harmadik fáraójaként uralkodott időszámításunk előtt 1250 körül. - írja az Origo

Ptahemwia vagy más írásmóddal Ptah Em-Wia valószínűleg a fáraó írnokaként szolgált, de őt nevezték ki a szarvasmarhák felügyelőjének is az Amun-ház Usermaatre-Setepenre templomában, illetve a kincstár gondnokának, akit többek között az isteni felajánlásokért volt felelős a II. Ramszesz templomban.

A PTAHEMWIÁRÓL SZÓLÓ BESZÁMOLÓKAT ELŐSZÖR 1859-BEN FEDEZTÉK FEL A SZAKEMBEREK, AMIKOR THÉODULE DEVÉRIA FELFEDEZETT ÉS MEGÖRÖKÍTETT EGY DÍSZÍTETT AJTÓNYÍLÁST, AMELY A NEVÉT ÁBRÁZOLTA.

A későbbi felfedezések közé tartozik egy 1860-ban, Szakkarában talált piramis a nevével és címeivel, valamint egy 1902-ben Abydosban talált szobor, amely Ptahemwia-t mutatja egy kisebb Ozirisz szoborral együtt.

A SÍRT AZ EGYIPTOMI SZAKKARÁBAN FEDEZTÉK FEL A RÉGÉSZEK, UNAS KIRÁLY ÚTJÁTÓL DÉLRE, ÉS „TEMETŐ-TEMPLOMKÉNT" ÍRJÁK LE, több udvarral és egy templommal a nyugati végén, ahol istenségeket őrizhettek, és amit valószínűleg egy piramis koronázott meg.

"A sírbolt tulajdonosát ábrázoló domborművekkel faragott kőből készült bejárata" – mondta Ola el-Aguizy, az ásatások vezetője a HeritageDaily online tudományos portálnak. – A bejárat egy terembe vezet, amelynek a falain festett és színezett rajzokat láthatunk.

Hozzátette: a szakemberek még nem fejezték be a munkát a területen, mert eddig csak a bejáratot tárták fel; a múmia jelenlétét a sírban ráadásul csak a felnyitás után lehet majd megerősíteni. (Origo)


 

h i r d e t é s