h i r d e t é s

Megszüntetheti a bíróság a Magyar Nemzeti Autósport Szövetséget?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Megszüntetheti a bíróság a Magyar Nemzeti Autósport Szövetséget?

2021. április 29. - 06:07

Törvényességi felügyeleti eljárást indított a Fővárosi Törvényszék április 8-án a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) ellen. Harminc napja van az MNASZ-nek hogy megküldje nyilatkozatát a bíróságnak, ellenkező esetben a bíróság megindíthatja akár a szervezet jogutód nélküli megszüntetését is.

A törvényességi felügyeleti eljárás megindítását a Magyar Gyorsulási Sportági Szövetség (MGYSZ) kezdeményezte még 2020-ban. Indoka az volt, hogy az MNASZ 2019. januári közgyűlését és a hozott döntéseket (azon belül a tisztújítást, szakszövetséggé alakulást, alapszabály módosítást, stb.) törvénytelennek tartotta az MGYSZ. A kérelmező szervezet az alábbiakkal indokolta a törvényességi felügyeleti eljárás megindítására irányuló kérelmét:  

  • olyanok szavaztak a közgyűlésen, akik arra nem voltak jogosultak, pl. sportszervezetnek nem minősülő tagszervezetek (28 db), köztartozás miatti NAV, vagy bírósági eljárás alatt levő tagszervezetek (20 db), köztartozás miatt kényszertörlés alatt levő tagszervezetek (8 db) és köztartozás miatt felszámolás, végelszámolás alatt levő tagszervezetek (3 db), vagyis összesen 59 tagszervezet,
  • a szakszövetséggé "átalakulás" törvénysértő, hiszen állítólag már korábban szakszövetségi jogú országos sportági szövetségként voltak nyilvántartva, így jogi nonszensz, a szakszövetségi nyilvántartásba vétel, hiszen ha már megvannak a szakszövetségi jogai, akkor miért akarja azokat az MNASZ ismét nyilvántartásba vetetni,
  • az MNASZ alapszabály sérti az MGYSZ jogait, mivel olyan önálló sportágakat is beemelt alapszabályába, melyekben az MGYSZ már évek óta bajnoki versenyrendszert üzemeltet,
  • valamint "autósportág" gyűjtőfogalom alatt emelt be alapszabályába olyan sportokat, amelyeket más-más játékszabályok alapján lehet gyakorolni, illetve más-más játékszabályok alapján lehet sporteredmény elérni, vagyis nem egyazon sportágak, tehát nem vonhatók egy gyűjtőfogalom alá.

Megkérdeztük az MGYSZ elnökét Kurtyán Ferencet a törvényességi felügyeleti eljárás kérelmének indoklásával kapcsolatban, aki azt nyilatkozta - "vicc ez az egész "autósportág" fogalomzavar egy olyan szervezetnél, amely sportágak feletti rendelkezési és felügyeleti jogkört akar birtokolni. Az MNASZ logika alapján elég lenne a "Magyar Labdasportág Szövetséget" létrehozni és minden labdával gyakorolható sport felett ez a szervezet gyakorolhatná a felügyeleti jogot, ami ugye az átlagember számára is érzékelhetően paródiába illő lenne. Az egész ügyben egyébként az a szomorú, hogy egy sporttal foglalkozó, vagy sportot irányító szervezetnek illene ismernie a Fair play fogalmát és illene betartania a törvényes működés jogszabályi előírásait, mások jogait. Egyébiránt nem csak mi, hanem az MNASZ egyik tagja is törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett más egyéb jogsértések miatt, melyek ügyében a bíróság szintén eljárást folytat.

Mit szeretne elérni az MGYSZ ezzel az eljárással?
"Egyszerűen csak annyit, hogy ne avatkozzon bele az MNASZ a sportágainkba. Sportszervezethez méltatlan módon lenyúlták pl. a gyorsulási sportágunk szabályzatait és mint sajátjukat tették közzé némi módosítással. A "drag szakágvezetőjüknek" például fogalma sincs arról, hogy a gyorsulási döntő kieséses rajt tábláját a küzdősportokból emeltük be a gyorsulási sportág honosításakor, amit azóta a környékbeli országok gyorsulási szövetségei is átvettek. Tehát amit elakarunk érni az csak annyi, hogy foglalkozzanak a saját sportágaikkal - már ha ismerik a sportág fogalmát - és ne avatkozzanak bele a mi sportágainkba csak azért, mert anyagi hasznot remélnek belőlük.

Látható, hogy a két szervezet jelentős feszültség van, mely az MGYSZ részéről érthető. Senki nem veszi jó néven, ha a jogaiba beleavatkoznak. Biztos érzékeny a téma az igazságszolgáltatás szakembereinek is, de ideje lenne pontot tenni az ügyre, hiszen az alap probléma fennáll 2008-óta.


Kommentelne? Kattintson ide!