fbpx Megszületett a teljes ellenzéki összefogás | CIVILHETES

h i r d e t é s

Megszületett a teljes ellenzéki összefogás

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Megszületett a teljes ellenzéki összefogás

2020. december 21. - 06:04

 

A Jobbik, a DK, az MSZP, a Momentum, a Párbeszéd és az LMP megegyezett a közös indulásról mind a 106 egyéni választókerületben, de az előválasztásokról még zajlanak a tárgyalások. 

A kép illusztráció! - Forrás: hvg.hu

Az összefogás személyi, legitimációs és tartalmi garanciákat is vállalt közösen aláírt nyilatkozatban. - írja az Azonnali

Vasárnap késő délután a Jobbik, a Demokratikus Koalíció, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum közös sajtóközleményben jelentette be, hogy az „ellenzéki pártelnökök” idei utolsó ülésén megszületett a döntés a közös indulásról a 2022-es országgyűlési választásokon.

A pártelnökök kijelölték az összefogás kereteit is: mind a 106 körzetben közös jelöltekkel, közös miniszterelnök-jelölttel, közös programmal és közös listával „fogják lebontani az Orbán-rendszert”, és egy Korszakváltás garanciái című dokumentumot is elfogadtak.

A dokumentum szerint a választási sikerhez „önmagában nem elég egymás mellé rakni a pártlogókat”, „valódi esélyük csak az értékközösség megteremtésével, hiteles programmal és feddhetetlen jelöltekkel van”, ezeket pedig háromfajta garanciával kívánják biztosítani.

Nem tudni még, hogy lesz-e mindenhol előválasztás, de a szándék megvan

A legitimációs garanciáknál arról állapodtak meg, hogy a közös miniszterelnök-jelölt személyéről előválasztáson döntenek a választópolgárok, illetve mind a 106 választókerületben közös egyéni képviselőjelöltet állítanak, akiknek a kiválasztásába „a pártok bevonják a választókat is, akik az előválasztások során dönthetnek arról, hogy a választókerületükben ki képviselje őket az országgyűlési választásokon”.

Habár több résztvevő párt is kifejezte korábban a szándékát arról, hogy mind a 106 körzetben előválasztást rendezzenek, a mostani dokumentum szövegéből ez nem teljesen egyértelmű. Az Azonnali megkérdezte a Momentum sajtóosztályát, akiktől megtudtuk, hogy erről még nem született döntés, hanem azért került bele a dokumentumba, mert egy már létező, közös megállapodásukat erősítik meg vele, ami az előválasztás fontosságáról szól. A párt sajtóosztálya szerint folyamatosan zajlanak a tárgyalások arról, hogy lesz-e előválasztás mind a 106 egyéni választókerületben.

Átvilágítás, feddhetetlenségi és értéknyilatkozat

A személyi garanciáknál a pártok kiemelik többek között, hogy kizárólag olyan jelöltek indulását támogatják, akik

 • átesnek az ellenzéki pártok által közösen megszervezett szigorú átvilágításon,
 • aláírják a jelölti feddhetetlenségi nyilatkozatot,
 • aláírják a közös kormányzás alapelveit leíró értéknyilatkozatot,
 • és írásban vállalják a közös kormányprogram végrehajtását.

Elutasítják viszont az olyan képviselőjelöltek támogatását, „akik emberi méltóságot sértő kijelentéseik, Fidesszel való elvtelen összejátszásuk, korrupciós cselekményekben való bizonyított részvételük vagy egyéb törvénysértő tevékenységük miatt nem méltók a korszakváltást akaró választópolgárok bizalmára”.

Hogy mit is jelent pontosan a szigorú átvilágítás, mit mondanak ki a felsorolt nyilatkozatok, mi számít szerintük emberi méltóságot sértő kijelentésnek, illetve a Fidesszel való elvtelen összejátszásnak, az nem derül ki a dokumentumból.

Ügynökakták, közvetenül választott köztársasági elnök, a férfiakéval azonos fizetés a nőknek

A tartalmi garanciák között a közös listát állító pártok többek között vállalják, hogy

megtisztítják az országot a rendszerszintű korrupciótól,

 • visszaállítják az ügyészség és a bíróságok függetlenségét,
 • csatlakoznak az Európai Ügyészséghez,
 • transzparenssé teszik a kormányzat közpénzfelhasználását és a pártfinanszírozási rendszert,
 • helyreállítják a sajtószabadságot,
 • minőségi közszolgáltatást csinálnak a közmédiából,
 • új alkotmányt hoznak létre, amit népszavazással erősítenek meg,
 • új választási törvényt alkotnak,amely az arányosság és igazságosság elvein alapul,
 • a köztársasági elnök megválasztását közvetlenül a választópolgárok kezébe helyezik,
 • nyilvánosságra hozzák az ügynökaktákat,
 • kormányzásuk során központi kérdésként kezelik a természet- és klímavédelem, a klímaalkalmazkodás és az igazságos átmenet ügyét,
 • olyan társadalmat építenek, ahol a nőknek a férfiakkal azonos fizetés és megbecsülés jár,
 • és a megosztás és gyűlöletkeltés helyett társadalmi békét teremtenek.

azonnali.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s