h i r d e t é s

Matolcsy fiókák gazdálkodnak Szekszárdon

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Matolcsy fiókák gazdálkodnak Szekszárdon

2016. május 01. - 09:01
0 komment

 

Kínába megyünk!

No’ nem én, hanem a testület tagjai. Ez sem pontos. A Fidesz képviselők négyfős csoportja és az egy szem Jobbikos. 

Még alig nyeltem le a gombócot a torkomból, hogy a testület pár perce gyakorolt „kegyet” két civilszervezet pár százezer forintos kérésének helyt adva. Egyik a beteg szegény embereken, a másik „csak” a sérült embereken segít. Mindkettő a nyomorúság elviselhetőbbé tételéről szólt. Később meghosszabbítottuk fél, vagy egy évvel a szociális bérlakás szerződését három embernek, akik minimálbér alatt keresnek és szerencsétlen sorsukon esélyük sincs javítani. Évente félévente görgetik maguk előtt a saját nyomorukat, a sokszor kifizethetetlen közüzemi díjakat. Az előző közgyűlésen 19 kérelemből 18-at elutasítottunk, mert nincs lakás. A háromezerből mára háromszáz körül maradt a városban.

Szót kért a Polgármester és meg is adta magának, mintegy bocsánatkérően, hogy sajnos őt meghívták Kínába. Ragaszkodtak a személyéhez. Nagyon rossz lesz az út, 12 óra repülés és csupán két, vagy három nap „szórakozás”. Az „írek mellé kell egy olvasni tudó is” tehát a tolmács szerepében X Y. Megy még a Bartina táncegyüttesből pár ember. Még lehetőség van négy emberre. Mondja. Mindjárt fel is állt a módosított SZMSZ alapján lehetséges egyetlen frakció, (a 10 fős Fidesz) elnöke, és ismertette, hogy a frakció az X hölgyet és Y Z urakat javasolja. A Polgármester visszaveszi a szót és kvázi felajánlja, hogy az ellenzék is javasolhat. A négy közös ellenzéki képviselők egyike sérelmezi, hogy szeretett volna elmenni az előző Finnországi útra – lévén pedagógus - megnézni a híres iskolamodellt, de nem volt lehetősége, mert a Polgármester nem tartotta fontosnak. Bejelentkezik a jobbik képviselője, hogy mivel ő egy egyszemélyes pártképviselő, hát magát javasolja. 

Átfut agyamon, hogy bizonyára én soha nem fogok már oda eljutni, sőt valószínűleg sehova - ezen az áron -. Elmosolyodok. Az úgynevezett ellenzék, akik ott ülünk, ezerrel több szavazatot kaptunk, mint a Fidesz, de a Jobbik nélkül is csak 200-zal kevesebbet. „Hűen” tükrözi az 5:1 arányt. Hogy mennék én a polgármesterrel 12 órát oda és 12 órát vissza, amikor az a véleményem, hogy amihez regnálása óta nyúlt, itt minden tönkrement, becsődölt, idegen érdekeket szolgált. Egyetlen munkahelyet nem teremtett, ennek a szándéka sem látszik még az „Orbán Viktortól kapott” 33 milliárd tervezett elköltése kapcsán sem.Lenne-e arra bármi esély, hogy egy ilyen összezártság esélyt adjon a jobb belátásra bírásra? NEM.

20 másodperces néma csönd. Hát akkor szavazásra teszem fel, mondja. Elsőként a polgármesterre, teljes létszámú igen. (Addig sem okoz kárt, gondolom.) A Fidesz frakció hozza a formáját (tán nincs is másmilyen gomb, mint az igen). Egy romlatlan fiatalembert szintén megszavazza mindenki. Csak hagy lásson világot. A másik kettő két nemet kapott. A Jobbik képviselő utazása ellen pedig már csak én szavaztam. 

Megértem én, hogy legyenek testvérvárosi kapcsolatok, de miért ilyen messze? Azt is megértem, hogy a Polgármesternek vannak kötelezettségei. A kultúrát is képviselni illik valakinek, sokkal inkább, mint a gombnyomogató képviselőknek, főképp, ha egy ilyen út fejenként veri a milliós értéket. 

A reggeli nap másnap besüt a hálószobánk ablakán. A fürdőszobába menet belenézek a tükörbe és szembenéz velem valaki.

 

Rácz Zoltá


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s