h i r d e t é s

Más vakcinát vizsgáltak a Szputnyik klinikai tesztjén, mint ami forgalomba kerülhet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Más vakcinát vizsgáltak a Szputnyik klinikai tesztjén, mint ami forgalomba kerülhet

2021. január 27. - 08:00

 

A szakértők azonban hiába tették szóvá a dokumentáció ellentmondásait, a vakcina engedélyt kapott. 

Az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) által közreadott kép az új koronavírus okozta betegség, a Covid-19 ellen az orosz Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet kifejlesztette oltóanyagról, a Gam-Covid-Vakról a moszkvai intézetben 2020. augusztus 6-án. A vírus ellen a világon elsőként bejegyzett vakcina árusítását a tervek szerint augusztusban elkezdik Szputnyik V néven. - Forrás: MTI/Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI)

A Szputnyik V klinikai vizsgálatában nem ugyanolyan összetételű készítménnyel dolgoztak, mint ami most forgalomba kerülhet, vagyis a kisebb mennyiségű készítmény és a tömegtermelés során előállított vakcina nem teljesen egyezik az iratok szerint – a Népszava értesülése szerint ez volt a szakértők egyik kifogása az oroszok koronavírus-oltóanyagával szemben.

Tegnap a Telex írta meg, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) múlt szerdán annak ellenére adott vészhelyzeti engedélyt a Szputnyiknak, hogy a hatóság által felkért szakértők problémákat fogalmaztak meg a vakcinával szemben, ezek mibenléte azonban nem derült ki a cikkből.

A lap információi szerint a segítségül hívott külső szakértők még az OGYÉI pozitív döntése előtt szóvá tették az orosz dokumentáció ellentmondásait, és azok alapján egy sor olyan kérdést vetettek fel, amely bizonytalanná teheti, hogy a Magyarországra érkező vakcina valóban használható-e az egyes célcsoportokban, illetve az alkalmazása milyen egészségügyi kockázatokkal járna. A felkért tanácsadókat meglepte, hogy aggályaik tisztázása előtt beszélt az OGYÉI főigazgatója kijelentette, orosz vakcina dokumentációja megfelelő.

A Népszava forrásai szerint volt, aki azt nehezményezte, hogy az OGYÉI szakértői mindössze néhány órát kaptak a gyártás ellenőrzésére. Amikor ezt kifogásolták, akkor azzal próbálták nyugtatni őket, hogy több időt is kapnak majd, nem sokkal később mégis engedélyezték a vakcinát. Az engedély kiadása után állítólag volt olyan professzor, aki ki is lépett a vakcina értékelését végző a testületből, mert látva a következményeket feleslegesnek érezte a munkáját. A Népszava kérdéseire azonban sem ő, sem az OGYÉI nem válaszolt. (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s