h i r d e t é s

Különleges jelek érkeztek egy távoli bolygótól

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Különleges jelek érkeztek egy távoli bolygótól

2020. december 17. - 11:03

 

A felfedezés a helyi bolygó mágneses mezejének megértésében segíthet.

Tau Boötes - Forrás: ESO/L. Calçada / wikipedia

Egy nemzetközi kutatócsoport olyan rádiójeleket észlelt, melyek az Ökörhajcsár csillagkép egyik bolygójától származhatnak – írja a Cornell Egyetem közleményében.

Ez lehet az első alkalom, amikor egy Naprendszeren kívüli bolygónál, egy úgynevezett exobolygónál észleltek rádiókibocsátást.

Jake D. Turner, a Cornell posztdoktori kutatója és kollégái tanulmányuk elkészítéséhez a hollandiai Low Frequency Array (LOFAR) rádiótávcső adatait használták fel.

Turner szerint a jel a Tau Boötis rendszeréből érkezett, melyben egy kettőscsillag és egy bolygó található. Ray Jayawardhana, a csapat tagja hozzátette, ha a későbbi megfigyelések igazolják az eredményeket, a felfedezés új lehetőségeket teremthet a néhány tíz fényévnyire fekvő exobolygók vizsgálatában.

A csapat a LOFAR-ral egy olyan rendszerben észlelte a rádiókitöréseket, melyben egy forró Jupiter, azaz egy csillagához rendkívül közel keringő gázóriás fekszik. A szakértők a 55 Cancri, illetve az Upsilon Andromedae rendszerben is kimutattak potenciálisan exobolygóktól érkező jeleket, de egyedül az 51 fényévre található Tau Boötes esetében volt kellően erős a kibocsátás. A felfedezés a helyi bolygó mágneses mezejének megértésében segíthet, ami pedig közelebb vihet az égitest belsejének és légkörének megismeréséhez.

A Földön a mágneses tér elengedhetetlen az élet számára, ez véd az űrből érkező veszélyes sugárzással szemben. Turnerék úgy vélik, hogy a rendszer későbbi vizsgálata kiemelten fontos lesz, a kutatók már meg is kezdték a több távcsővel zajló további adatgyűjtést. (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s