h i r d e t é s

Helyre tette az Orbán-kormány EU-ellenes kampányát az uniós biztos

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Helyre tette az Orbán-kormány EU-ellenes kampányát az uniós biztos

2022. október 19. - 12:16

Thierry Breton a kétnapos magyarországi látogatásán szembesült a kormány kettős kommunikációval.

Thierry Breton - Forrás: keszichannel.hu

Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős tagja azért látogatott Budapestre, hogy Orbán Viktorral a jogállamisági eljárásról folytasson diskurzust. Találkozott Varga Judittal is, aki azért felel, hogy a kormány által Brüsszel felé tett 17 vállalás teljesüljön.

Az uniós biztos a HVG beszámolója szerint a sajtótájékoztatóján arra is reagált, hogy az Orbán-kormány szitokszóként használja a brüsszelezést.

Brüsszel egy város

- jelentette ki.

Breton a kétnapos magyarországi látogatásán szembesült a kormány kettős kommunikációval is.

Az Európai Bizottság nem fogad el szankciókat, a nyolc szankciós csomag mindegyikét a tagállamokat tömörítő Európai Tanács fogadta el, méghozzá egyhangú döntéssel – vagyis a magyar kormány jóváhagyásával. Az Európai Bizottságnak nincs döntési jogköre, javaslatot tehet, és az elfogadott jogszabályokat végrehajtja

– fogalmazott a francia politikus.

A sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy arra számít, hogy a kormány által tett 17 vállalás a beígért, november 19-i időpontra megtörténik.

Ezek között szerepel a közbeszerzések átláthatóságára, korrupciós kockázatainak csökkentésére irányuló jogszabály-módosítások. Bár a kormány és a Bizottság is álláspontja is az, hogy a 17 vállalás után újabb elvárásokat nem fogalmaz meg a kormány a mostani eljáráson belül. Az uniós biztos viszont elismerte, hogy ezeknél a szabályoknál még finomhangolást várnak el az Orbán-kormánytól.

Breton Varga Judittal egyébként nem csak a jogállamisági eljárásról, hanem a média szabályozására tett bizottsági javaslatról is tárgyalt. Ez közösségi hatáskörbe vonná a szerkesztői szabadság garanciájának, a közmédia függetlenségének, az újságírók megfigyelésének, a kormányzati hirdetéseknek és a pluralizmusnak a felügyeletét és gátolná meg a túlzott tulajdonosi koncentrációt - írja a lap. (szmo.hu)


h i r d e t é s

Clicky