h i r d e t é s

Egy békés megyei kistermelő nem termelhet tovább - talán jobb is

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Egy békés megyei kistermelő nem termelhet tovább - talán jobb is

2022. június 30. - 10:43

Elképesztő állapotok uralkodtak abban a húsüzemben, amit a Nébih bezáratott. A biztonságos élelmiszer-előállítást garantáló előírásoknak az erre szolgáló létesítmény enyhén szólva sem felelt meg.

Forrás: Nébih/YouTube

Súlyos higiéniai hiányosságokat és az állattartásra vonatkozó jogszabálysértéseket tártak fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei egy békés megyei kistermelő ellenőrzése során - számolt be a hatóság honlapján

A vizsgálat helyén fellelt 68 sertés jelöletlen volt, az állattartó azok származását, állategészségügyi státuszát nem tudta igazolni. A kistermelő az állatállományról nem vezetett nyilvántartást, ahogy az állatokon végzett gyógykezeléseket és takarmányozásukat sem dokumentálta. A jogellenesen helyben vágott sertések esetében a kötelező húsvizsgálat szintén elmaradt.

A szennyezett, rendetlen takarmánytároló helyiségben rágcsálóürülék és patkányok is voltak. Az ellenőrök a földön lévő zsákokban, részben közvetlenül a padlón, nagy mennyiségű penészes pékárut is találtak.

A biztonságos élelmiszer-előállítást garantáló előírásoknak az erre szolgáló létesítmény sem felelt meg. Többek között a gyártótér mennyezete, a munkaasztal és a helyiségben lévő gépek szennyezett voltak, a falakat és a mennyezetet borító gipszkarton burkolat több helyen sérült volt. Az alapanyagokat és késztermékeket több esetben alátét nélküli ládákban tárolták a padozaton. A zsírolvasztást az ellenőrzés idején az udvaron végezték, az alapanyagot és a készterméket a földön tárolták.

A Nébih a súlyos járvány- és élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő körülmények miatt az állattartó telep valamennyi egyedére forgalmi korlátozást rendelt el, a kistermelői tevékenység végzését pedig – a hiányosságok kijavításáig – azonnali hatállyal felfüggesztette. Fentieken túl a hatóság azonnali hatállyal kivont a forgalomból 42 tétel, összesen 1701 kg nem nyomonkövethető élelmiszert.

Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van. A kistermelő a kedvező eredményű helyszíni, hatósági szemle után folytathatja majd tevékenységét. A Nébih jogsértés listája szerint egy szeghalmi kisvállalkozóról van szó. (Pénzcentrum)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s