h i r d e t é s

Barlangi mentők mentettek ki egy sérült nőt a Pilisből

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Barlangi mentők mentettek ki egy sérült nőt a Pilisből

2021. január 18. - 06:13

 

Súlyos bokasérülést szenvedett egy 53 éves nő az Üröm–Pilisborosjenő határában található Ezüst-hegyre felvezető piros jelzésű turistaúton.

Ellátás közben - Forrás: caverescue.hu

A sötétedés közeledett, a sérülése miatt lábra állni nem tudott, és a havas, csúszós környezet miatt társai segítségével sem tudta volna sötétedésig elhagyni a helyszínt – írták a Caverescue.hu weboldalon.

A riasztást követően elsőként a Barlangi Mentőszolgálat (BMSz) egyik tagja ért a helyszínre, aki a közelben terepfutó edzést tartott, így a riasztást véve gyorsan a helyszínre sietett.

Nem sokkal később megérkezett még egy barlangi mentő, aki túrázott a Kevélyeken, szintén a közelben volt. Elsősegélyben részesítették a sérültet, majd a náluk lévő eszközökkel és ruházatokkal betakarták, védték a kihűléstől, hiszen a hőmérséklet fagypont alatt volt.

Sötétedést követően 21 fővel (20 fő BMSz tag, 1 fő Barlangi Mentők Észak-magyarországi Egyesülete tag), köztük egy mentőorvossal érkeztek a helyszínre. Biztosították a sérült kihűlés elleni védelmét, fájdalomcsillapítót adtak a betegnek, speciális eszközzel rögzítették a bokáját, buborékfóliával és izolációs takarókkal biztosították a kihűlés elleni védelmét.

Ellátás után a Fővárosi Katasztrófavédelem I. és III. kerületi hivatásos, valamint a Pilisborosjenői Önkéntes Tűzoltók segítségével az 1 km távolságra várakozó mentőautóhoz szállították a bajbajutott hölgyet. A sérült szállításának első 200 métere havas, rendkívül kitett, meredek és csúszós terepen történt.

A sérültet 18:15-kor átadták az Országos Mentőszolgálat pilisvörösvári egységének, akik a Péterfy Kórház Országos Traumatológiai Intézetbe szállították. (liner.hu)

Címkék: 

 

Kommentek

h i r d e t é s