h i r d e t é s

Akik az éhségtől jobban félnek, mint a koronavírustól 

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Akik az éhségtől jobban félnek, mint a koronavírustól 

2021. március 28. - 16:57

"Kéretlen" segítség a debreceni hajléktalanoknak

"A jogtalanság a szegénység perverz gyökere. A szegények kiáltása minden nappal erősödik, mégis minden nappal kevésbé hallatszik. Napról napra erősebb az a kiáltás, mégis napról napra kevésbé hallatszik, mert elnyomja a kevés gazdag lármája, akik egyre kevesebben vannak és egyre gazdagabbak."

/Ferenc pápa/ 

A világjárvány emberi, gazdasági hatásai ma még felmérhetetlenek. Sajnos a szegények napjainkban az éhezéstől jobban félnek, mint a járványtól. Ezen próbálunk a magunk szerény eszközeivel egy picinykét segíteni. A járvány hatására még több család egzisztenciája került veszélybe, a drágulások miatt sok kisnyugdíjasnak, alacsony jövedelmű családnak van veszélyben a megélhetése. A nincstelenek megélhetése az elmúlt hónapokban még nehezebbé vált, segítségre nem igazán számíthatnak. A számok megdöbbentőek, megyénkben is a teherbíró képessége határára érkezett az egészségügy. 

A Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete több mint  egy évtizede támogatja a városban élő nehéz sorsú embereket. Minden hónap utolsó vasárnapjára meghirdetett ételosztásainkat a járvány miatt sajnos nem tarthatjuk ugyan meg, de a legvédtelenebb embertársainknak igyekszünk segíteni. 

A magyar társadalom talán legkiszolgáltatottabb tagjai, az utcán élő honfitársaink. Debrecenben is sokan vannak, akik fedél nélkül tengődnek, sokan még most sem keresnek maguknak szállást estére. Elbújnak a Nagyerdőbe, ott épített kalyibába, hiszen a városban  még hatósági zaklatásnak is ki vannak téve. Sok emberséggel nem igen találkoznak, még a járvány alatt sem. Velük  nem "elegáns" a városi televízióban "villogni", hisz' "rossz" üzenete van az ilyen fotóknak, egy magát gondoskodónak mondó városban. 

 Vasárnap délelőtt  a Refomix Wesselènyi utcai àtmeneti szállàsára 100 adag ebédet vittünk. Nagy örömmel fogadtak bennünket, hiszen hétvégén, és több napos ünnepekkor nem jutnak meleg ételhez. Kérésünknek megfelelően mindenkin volt maszk, és a legalább 1,5 méteres távolságot is betartották. Többen elmondták, hogy hétvégén is éhesek, pénzük nincs, pár kiflinek, egy liter tejnek is nagyon örülnek. Nem értik, miért nem működik a Népkonyha hétvégén, vagy miért nem oldható meg, hogy ilyenkor a szállókban élők számára főzzenek. Többen  megemlítették, hogy nem tudják mi lesz velük Húsvétkor, hiszen a négynapos ünnep alatt még sohasem működött  a szociális Népkonyha. Kérik a város vezetését, legalább húsvétkor gondoskodjon a nélkülözőkről, a társadalom kitaszítottjairól. Egy keresztényi szeretetet naponta hangsúlyozó országban, ezt talán nem is kellene kérni.

A mai ételosztáson sem feledkeztünk meg a debreceni Mentőállomás dolgozóiról, akik megfeszített munkát végeznek. Számukra 50 adag ételt vittünk. Támogatásukat fontosnak tartjuk, hálásak vagyunk mindazért, amit a betegekért tesznek. Nagyszerű emberek, akik hivatásuk magaslatán állnak, dolgoznak, éjjel, nappal. Egy nagy köszönet jár nekik.  

Az egyesület tagjai a jövőben is, minden hónap utolsó vasárnapján segíti  mindazokat a felebarátainkat, akik támogatásra szorulnak Sajnos, csak ennyit tehetünk az élet igazságtalansága enyhítéséért.
Hívunk mindenkit, aki segíteni szeretne, két kézzel, vagy anyagi támogatással. 

Naponta újabb és újabb debreceni lakosok keresnek meg bennünket, hogy támogassuk őket. Eddig senkinek sem mondtuk, hogy nem, mert meggyőződésünk, segítenünk kell, mind többen higgyenek abban, azért mert szegények, ugyanolyan emberek, mint azok, akiknek az élet napos oldalán jutott hely.

Sajnos támogatóink közül is mind többen kerülnek nehéz élethelyzetbe, így a korábbinál jóval kevesebb lehetőségünk van a szegények támogatására.
Aki szeretne bármilyen módon hozzájárulni a rászorultak megvendégeléséhez az alábbi számla számlaszámra utalhat:

Átutalással: Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete számla száma : Polgári Bank ZRT 612 00261-11059802 Megjegyzés: ételosztás 2021

Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a debreceni önkormányzat több alkalommal nyilatkozott arról, hogy a "Gondoskodó Debrecen" program keretében, a járvány alatt fokozott segítséget nyújtanak a városban élő szegényeknek.

Kérünk mindenkit éljen ezzel a lehetőséggel, hiszen a város szociális szolgálata számára közpénz áll a rendelkezésére, hogy gondoskodjanak az itt élő kisnyugdíjasokról, a nagycsaládosokról, a járvány miatt utcára került emberekről. Forduljanak bizalommal az önkormányzathoz, úgy gondoljuk, ebben a mai helyzetben ez a legbiztosabb megoldás. Gondoskodó város sok minden más mellett azt is kell jelentse, hogy nincs a városban éhező ember, egyetlen gyermek sem fekszik le hétvégén sem éhesen.

Az önkormányzati telefonos segélyvonalak számai:

+3652/517-768
+3652/517-614
+3652/517-631

Kérünk minden debrecenit, aki támogatásra szorul, a fenti számokat hívja. Kérjük mindazokat, akik ismerősi körében van nehéz körülmények között élő ember, tájékoztassa arról, miképp fordulhat a gondoskodó debreceni város vezetéséhez.

 

Szabó Zoltánné
az egyesület alelnöke 


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s