h i r d e t é s

A szakszervezet szerint nem a bicikli, hanem az emberhiány csökkentése és a bérrendezés lehet a megoldás

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

A szakszervezet szerint nem a bicikli, hanem az emberhiány csökkentése és a bérrendezés lehet a megoldás

2022. augusztus 12. - 06:55

Elhamarkodottnak és szakmailag megalapozatlannak tartja a kerékpáros mentőegység felállítását a mentődolgozók szövetsége, az Országos Mentőszolgálat, szerinte a hozzá nem értő mentődolgozók bírálják a biciklis mentőegységet

A kép illusztráció! - Forrás: Országos Mentőszolgálat/Facebook

Elhamarkodottnak és szakmailag megalapozatlannak tartja a kerékpáros mentőegység felállítását a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) – derül ki a szakszervezet közleményéből.

Mint írják, az egyik probléma a tervezett intézkedés kapcsán, hogy ismételten elmaradt az érdekképviselettel történő konzultáció. További problémának tartják, hogy a Közép-Magyarországi Régió, benne a fővárossal az egyik legterheltebb területnek számít. 

A mentés biztonságának érdekében az ország minden részéből egységeket kell felvezényelni már évek óta, és a vidéki irányító csoportok tucatszám fogadják a KMR-ból érkező hívásokat a humánerőforrás elégtelensége, és az ebből fakadó kapacitásbeli nehézségek miatt. A dolgozók túlterheltek. A problémát elsődlegesen a munkaerő és a megnövekedett feladatszám közti aránytalanság okozza. A kerékpáros mentőegységek mostani bevezetése nem tudja orvosolni ezen gondokat, hiszen a mentődolgozói létszám és az ellátandó feladatok száma adott, egy új típusú mentőegység bevezetése ezeken nem változtat

– írják.

A MOMSZ megjegyzi, a mentődolgozók jelenleg is erejükön felül, a túlórakeret maximális kimerítése és önként vállalat többletmunkával tudják a mentés biztonságát fenntartani, ezért további terhelésük aggályos a létszám növelése nélkül.

E körben elengedhetetlennek tartjuk a humánerőforrás-hiány megállítását, ennek első lépéseként a megfelelő szintű bérrendezésre van szükség, aminek következtében a mentőmunka iránti érdeklődés ismét vonzóvá tehető

– fogalmaznak.

Hozzáteszik azonban, hogy az OMSZ által bevezetni tervezett kerékpáros egység létrehozása indokolt és jó elképzelés rendezvények, nagy látogatottságú eseményeken, valamint kiemelt forgalmú helyeken, turista és idegenforgalmi központok közelében, szezonális jelleggel. Mégis, a mentés tekintetében a terhelést csökkentő jelentős hatása nem lenne, ezért a kerékpáros egység bevezetését jelenleg elhamarkodott és szakmailag megalapozatlan döntésnek tartják. (Népszava)

Keményen visszaszólt az Országos Mentőszolgálat, szerinte a hozzá nem értő mentődolgozók bírálják a biciklis mentőegységet

Az Országos Mentőszolgálat Facebook-bejegyzést tett közzé az ellenvetésekkel kapcsolatban, melyben bár nem nevezte meg konkrétan a szakszervezetet, de valószínűsíthetően erre a megjegyzésre utaltak.

A bírálatot a mentőszolgálat indokolatlannak nevezte. Posztjukban felidézték, hogy korábban a mentőmotorok bevezetése is furcsa ötletnek tűnt Magyarországon, „mára azonban az egyik leghatékonyabb mentőeszközként tartják számon a kétkerekű mentőket, akik 2005 óta több száz életet mentettek meg”.

Ezt követően szokatlanul kemény szavakkal úgy fogalmaztak:

Most az (elektromos) biciklis mentők bevezetésének ötletét is kritizálják a hozzá nem értők, pedig Budapest belvárosában, vagy például a Budai Várban óriási előnyt jelenthet a tömegben is könnyen közlekedő jármű, amin az életmentéshez szükséges alapvető felszerelések kapnak majd helyet.

Mint írták, a magyar Országos Mentőszolgálat szakemberei az angol Országos Egészségügyi Szolgálat (National Health Service) kerékpáros mentőcsapatával egyeztettek az elmúlt hetekben, akik több mint 25 éve használnak kerékpárokat London és más nagyvárosok központjaiban. Felhívták a figyelmet, hogy az Egyesült Királyságban évente közel 17 ezerszer riasztják a biciklis életmentőket és az esetek több, mint felében nem is szükséges más mentőegység a betegek ellátásához. Ennek megfelelően a magyar projektet megkezdték, a bajtársak jelentkezése folyamatos, így az első mentőkerékpárokkal a tervek szerint már idén találkozhatnak a rászorulók - közölték. (Népszava)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky