h i r d e t é s

A populizmus (Orbán) viszonyulása a klímaváltozás égető problémájához

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A populizmus (Orbán) viszonyulása a klímaváltozás égető problémájához

2019. április 26. - 08:38

 

"Vajon eljön-e a nap, amikor Orbán a migránsok helyett a klímavédelem ellen kampányol?"

Érdekes kérdést vetett fel a 24.hu szerzője. 

Hozzá kell tennünk, hogy a populista politikusok a valódi problémákról nem szeretnek beszélni. Különösen környezet-, és klímavédelem olyan területek, ahol nem elég a mocskos libsi ellenzékre mutogatni. Ide kőkemény szaktudás kell.

És bár Áder János nagy melldöngetés közepette hangoztatja, hogy számára ez az ügy kiemelten fontos, eleddig a pillanatig egyetlen épkézláb ötletet sem hallhattunk a bajuszos rettenettől.

Összegezzük, a populizmus lényege nem az, hogy bármi hasznos tevékenységet folytasson, egyetlen célja a szóba jöhető versenytársak lejáratása, ellehetetlenítése. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha van erre megfelelően fogékony közösség.

És lássunk csodát, a magyar nép értelmes, tartalmas vita lefolytatására tökéletesen alkalmatlan. A leggyengébb vitáink is feltűnő gyakorisággal fulladnak a személyeskedés mételyébe, megoldás pedig elvétve sem fordul elő.

Erre a tökéletesen diszfunkcionális magatartásra játszik rá Orbán. Persze ez lényegében minden energiáját leköti, így valóban produktívnak mondható tevékenységre egyszerűen nem marad kapacitása. Ami az ő esetében talán szerencsés körülménynek mondható.

A populisták alapvetően háromféle módon közelítik meg a globális felmelegedést:

  • vagy nem tekintik fontosnak;
  • vagy azt gondolják, hogy nem az ember tehet róla;
  • vagy egyáltalán nem hisznek benne.

Ez a felfogás tökéletesen látszik a szélsőjobboldali EP-képviselők munkájában: a brüsszeli populisták kétharmada rendszeresen a klíma- és energiapolitikai intézkedések ellen szavaz, és ez a trend a jövőben még inkább felerősödhet. /24.hu/

Lefordítva – a fentebb taglalt részleteket is figyelembe véve – azért nem foglalkoznak a populisták a klímaváltozással, mert a problémakör nem biztosít kellő potenciált. Legalábbis egyelőre. Egy olyan problémánál, ami hosszú távú stratégiát, szakértelmet és nem kevés anyagi ráfordítást követel, nem lehet csak úgy lenyelni a nagy lóvét.

Ezek a szélsőséges elemek ugyanis nem az országaik üdvéért dolgoznak, sokkal inkább pozíciójukkal járó luxusaik megőrzésére törekszenek, amit meglehetősen direkt formában 3P-ként foglalhatunk össze. Úgy, mint pénz, pina, politikai hatalom.

Meglehetősen obszcén magatartás, nemde? Ilyen formán okkal feltételezzük, hogy alkalmatlan vezetőink nem mások, mint megalomániás zsebhokizók, akiket a szükségesnél nagyobb mértékben molesztáltak gyerekkorukban.

A probléma, mint általában nem oldódik meg egy személyi kultuszát építgető elmezavaros barbár nagy szavai miatt.

Azt le kell szögeznünk, hogy kizárt az a lehetőség, hogy Orbán és elvbarátai ne lennének tisztában a klímaváltozás jelentette nagyon is valós voltával, de mivel megoldani esélyük sincs, inkább nagy ívben leszarják azt. Elvégre nekik mi bajuk lehet belőle. Van még hátra jó esetben tíz évük. Aztán mindenki oldja meg maga.


 

h i r d e t é s