h i r d e t é s

A hivatalos adatoknál 27-szer több fertőzött lehet egy dél-koreai városban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A hivatalos adatoknál 27-szer több fertőzött lehet egy dél-koreai városban

2020. július 24. - 06:25

 

Nemrégiben olyan embereket mértek fel a dél-koreai Tegu városában – ahol a legtöbb esetet szűrték ki az országban -, akik hivatalosan köszönőviszonyban sem voltak a Covid-19-cel.

Dél-Korea 4. legnépesebb városa, a mintegy 2,5 millió lakosú Tegu - Forrás: life of brit

Nagyjából minden 13. embernél találtak antitesteket, ami azt mutatja, hogy a koronavírus sokkal szélesebb körben elterjedt a városban, mint korábban gondolták.

Az eredmények alapján Dél-Korea 4. legnépesebb városában, a mintegy 2,5 millió lakosú Teguban körülbelül 185 290 ember eshetett át eddig a fertőzésen. “A becslések szerint a nem diagnosztizált esetek száma 27-szerese lehet a városban végzett PCR-tesztek alapján megerősített esetek számának” – áll a tanulmányban.

A hivatalos adatok szerint Teguban június 6-áig – az elemzést ugyanis eddig bezárólag készítették, azonban csak a héten hozták nyilvánosságra – 6886 koronavírusos esetet regisztráltak. A május 25. és június 5. között elvégzett felmérésben részt vevők 7,6 százalékánál mutattak ki antitesteket, ami sokkal magasabb fertőzési arányra utal, mint egy Dél-Koreában korábban, Tegu kizárásával készült kutatás – ez utóbbi esetben az arány mindössze 0,3 százalék volt.

Az egészségügyi hatóságok mindenesetre óva intenek az elhamarkodott pániktól, ugyanis a tegui felmérés során kicsi volt a minta, illetve "csak" 92 százalékos pontosságú gyorsteszteket használtak.

A Koreai Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központ (KCDC) igazgatója a héten azt mondta, hogy bár "valószínűleg tényleg sokkal többen estek át a betegségen Teguban", utánajárnak, mennyire pontos a fenti adat, és egy jóval nagyobb mintán még egyszer elvégzik a felmérést a városban.

Dél-Korea azok közé az országok közé tartozik, amelyek a kezdetektől fogva viszonylag sikeresen küzdöttek meg a járvánnyal: a széleskörű teszteléssel, a kontaktkövetéssel és a szigorú karanténnal sikerült elejét venni a koronavírus zabolátlan terjedésének. Az országban jelenleg kicsi, de tartós fertőzésgócokkal küzdenek. Összesen 13 938 esetet tartanak számon, és 297-en vesztették életüket a betegség következtében. (Reuters / Kitekintő)


 

h i r d e t é s