h i r d e t é s

Záporok, zivatarok jönnek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Záporok, zivatarok jönnek

2021. május 12. - 05:49

 

Egy hullámzó frontrendszer éri el a Kárpát-medencét, emiatt változékonyabbra, csapadékosabbra fordul időjárásunk.

Délnyugat felől megnövekszik a felhőzet, és eső, záporok, zivatarok érkeznek. A napos idő legtovább az ország északkeleti harmadán tart ki. Többfelé élénk, helyenként erős lesz a szél, a zivatarokat viharos széllökések is kísérhetik. A csúcshőmérséklet 17 és 28 fok között alakul, délnyugatról északkelet felé haladva lesz egyre melegebb.

Orvosmeteorológia

Hidegfront érkezik, de a front előtt az időjárásra érzékenyek még melegfronti tüneteket produkálhatnak. Ebben a légköri helyzetben nagyon gyakoriak a görcsös panaszok, különösen az izom- és hasi görcsök, illetve a görcsös fejfájás is.

Sokaknál jelentkezhet vérnyomás-ingadozás és egyéb keringési panaszok, emellett fokozódik az infarktus- és sztrók-veszély.

Fáradtak, esetenként feszültek lehetünk, rosszullét szinte bárkinél előfordulhat, romlik a közérzet.Országszerte fejfájást, keleten eleinte migrént is tapasztalhatnak az érzékenyek, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota.

Az élénk szél fokozhatja a tüneteket, és amennyiben érzékeny rá, akkor ingerlékennyé, nyugtalanná is válhat.

Vérnyomás-ingadozás, mellkasi fájdalom is felléphet, a front érkezése előtt pedig fülledt lesz a levegő.

Vigyázzunk bőrünkre az erős UV-sugárzásban, fogyasszunk elegendő vitamint, és figyeljünk oda a megfelelő folyadékbevitelre!

idokep.hu / idojaras.hu / met.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

Kommentek

h i r d e t é s