h i r d e t é s

Volt rendőröket toboroznak iskolaőrnek, a levelet járőrök viszik házhoz

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Volt rendőröket toboroznak iskolaőrnek, a levelet járőrök viszik házhoz

2020. július 22. - 11:34

 

A rendvédelmi vagy rendészeti végzettség és tapasztalat nem kötelező, de előnyt jelent.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

"Bár nem kötelező, csak előnyt jelent a rendvédelmi vagy rendészeti végzettség és tapasztalat azoknál, akik iskolaőri állásra pályáznak, a rendőrség mégis igyekszik jelentkezőket toborozni azok körében, akik korábban rendőrként dolgoztak, de korengedményes nyugdíjba mentek. Ennek érdekében névre szóló levélben keresik meg egykori kollégáikat, amit nem postán küldenek el nekik, hanem a helyi járőrszolgálatok munkatársai kézbesítenek", írja a Népszava, miután több érintett is erről számolt be a lapnak.

Egy toborzólevél a laphoz is eljutott, abban a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság hívja fel volt munkatársainak a figyelmét arra, hogy a megyében szeptembertől négy oktatási intézményben lesz iskolaőri szolgálat a rendőrség új állománycsoportjaként. És bár az iskolaőrök toborzása hivatalosan csak július 16-tól kezdődött, a levél július 9-i keltezésű.

A Belügyminisztérium (BM) honlapján található  törvénytervezet szerint az iskolaőrök feladata lesz megakadályozni, hogy a tanköteles korú gyerekek engedély nélkül hagyják el az iskolát. Ezenkívül a munkájuk lesz betartatni a házirendet, no meg fülön csípni azokat a nebulókat, akik bűncselekményt vagy szabálysértést követnek el. A hatékony rendfenntartás érdekében az iskolaőrök „arányos mérvű” testi kényszert is alkalmazhatnának a diákokkal, illetve az illetéktelen behatolókkal szemben – hogy ez pontosan mit jelent, arra már nem tér ki a törvénytervezet, amely a köznevelésügyi, 2011-es törvényt egészíti ki egyebek mellett ezekkel a passzusokkal.

"Intézkedési lehetőségeit tekintve az iskolaőr több mint egy portás, de kevesebb mint egy rendőr: lőfegyvere nem lehet, ez semmiképpen sem indokolt egy iskolában. Ha olyan mértékű az agresszió és a tanár veszélyeztetettsége, akkor szükség esetén bilincselhet, illetve használhat gázsprayt és gumibotot, de nyilván csak akkor, ha valóban indokolt a helyzet, a szükségesség és arányosság elvének megfelelően" – ezt június közepén mondta a kormánypárti Magyar Nemzetnek Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár. És azt is hozzátette, hogy sehol sem kell attól félni, hogy az intézmény akarata ellenére kivezénylik az iskolaőröket.

Ehhez képest július közepén megjelent a lista azokról az iskolákról, ahol elkezdenek az iskolaőrök dolgozni, és az is kiderült: sok iskolát meglepett, hogy felkerült a listára, hiszen nem is kértek iskolaőröket.

Az iskolaőrök toborzása július 24-ig tart, felkészítésük pedig augusztus elején kezdődhet. (magyarnarancs.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s