h i r d e t é s

Vejnemöjnen szánkózik

Olvasási idő
6perc
Eddig olvastam

Vejnemöjnen szánkózik

2015. február 07. - 18:16
1 komment

Miután tegnap összedőlt a jobboldali média egyik szárnya, a másik pedig azonnal baráti tűz alá vette a krízisbe jutott orgánumokat, Simicska Lajos vaskézzel letörte a praetoriánusok lázadását, az asztalra csapott, átvette a hatalmat valamint a Hír TV-t és bőszen elrohant szánkózni, mint egy Vejnemöjnen – biztos, ami biztos, ilyen időkben tényleg a legokosabb szánkózni.

Míg halkan csilingelnek a száncsengők és Rudolf, a rénszarvas könnyedén szökell, próbáljunk rájönni: mi a csoda történt tegnap, azon kívül, hogy a Simicska-médiabirodalom, vagyis a jobboldali sajtó gerince hirtelen felindulásból szeppukut készült elkövetni egy mataharival, kamikazéból kifolyólag? Cseresznyevirág legyen a talpán, aki képes átlátni az egymásnak teljesen ellentmondó híradásokat. Egyes jobboldali médiakörök azt nyilatkozták a Népszabadságnak, hogy Simicska 180 fokos fordulatot követelt a tulajdonában lévő orgánumoktól:

180 fokos fordulatot követelt a Magyar Nemzet és a Hír TV valamennyi munkatársától, már ami a kormányhoz, és az Orbán Viktorhoz való viszonyulást illeti. Azt mondta Liszkay Gábornak, a Magyar Nemzet főszerkesztőjének, hogy aki ennek nem akar megfelelni, azt azonnal rúgja ki – mondták el a Népszabadságnak jobboldali médiakörök. „Az ellenségem ellensége a barátom” – adta ki állítólag az utasítást Simicska, amit a Magyar Nemzet és a Hír TV első embere, és a helyettesei közül voltak, akik úgy értelmeztek, „egy másik Népszava” lesz a Magyar Nemzet.

Ez van a lemondások mögött, ez tényleg „lelkiismereti kérdés” volt. Itt senki nem akart Orbánnal szembe menetelni népszavás módra – mondta egy másik forrásunk. Simicska árulózása és a „kibaszok mindenkit” megnyilvánulása után nem nagyon gondolják, hogy konszolidálható a mostani helyzet.

Hát ha így állna a helyzet, akkor baj lenne, ugyanis azt jelentené, hogy Simicska mester egyaránt hülyének nézi az alkalmazottait és az olvasókat – vagyis inkább azt, hogy a sajtómunkásokat mindenre képesnek tartja, az olvasókról meg feltételezi, hogy bármi megfelel nekik, ha azt a Magyar Nemzetbe vagy a Hír TV-be csomagolják. Csak hát a jobboldali olvasó nem fog rajongani a baloldali nézetekért, akárhol is találkozzon velük, a baloldali sem a jobboldaliakért, a sajtómunkások meg ilyenkor szoktak idegösszeroppanást kapni. Azonban az a véleményem, hogy a Népszabadság értesülései erősen túlzottak lehetnek, és a jobboldali médiakörök mintegy önigazolásul szivárogtatták ki ezt az információt.

Az tény, tagadhatatlan tény, hogy Simicska fellázadt a miniszterelnök tervei ellen, Simicska ellen meg a kormányhű alkalmazottainak egy része lázadt fel. Csupa lázadás ez a történet, mintha a Bounty fedélzetén volnánk, csak épp sehol egy Fletcher Christian, aki a rebellis tollforgatókat Tahitire vezetné, pedig van, akire ráférne. De a helyzet sokkal bonyolultabb lehet annál, hogy pár szóval el lehetne intézni. Az események valódi oka egy mély és régi érdekellentét lehet – mit is mondott Simicska Lajos tegnap a Magyar Narancsnak?

MN: Azért Orbán önkényuralmi törekvései nem tavaly kezdődtek, és amíg az érdekeltségei nem bánták, önt sem zavarta annyira a demokratikus jogok csorbulása. Mikor tört meg a kapcsolatuk? Mi volt a fordulópont?

SL: Tavaly áprilisban a választások után leültünk és elmondta az elképzeléseit. Ennek a részleteibe nem fogok belemenni, de nem tetszett a dolog. Én erre azt mondtam neki, hogy ebben én nem akarok partner lenni. Azóta durvultak el az események.

MN: Azóta nem is találkozott azokkal a befolyásos fideszesekkel – elsősorban Rogán Antalra és Lázár Jánosra gondolok –, akikkel korábban gyakran találkozott?

SL: Azt tudom erre mondani, hogy korábban sem voltak túl aktívak ezek a kapcsolatok. Ez nem így működik. Én politikussal, ha jól emlékszem, az elmúlt egy évben nem is beszéltem. Minek.

Ezek szerint már tavaly áprilisban készek lehettek a kormánymédia elsorvasztásának tervei, a reklámadóval együtt – az nem sokkal később szóba is került, különben – és Simicska mester érthető módon ezeket nehezményezte volna. Ez már hihetőbben hangzik, ráadásul kihagyták az orosz földgázüzletből is, ami az MVM Földgázszállító és a Mol Energy Trade Zrt. közt bonyolódott, így tízmilliárdos haszontól esett el. De miért pont most lázadt fel a Bounty?

Mert közeleg Putyin elnök látogatása, és ezek szerint olyan nagy volumenű döntések, megállapodások várhatóak a vizit alkalmából, akár nyilvánosan, akár a kulisszák mögött, amelyek már vállalhatatlanok volnának, esetleg Simicska elemi érdekeit is veszélyeztetnék. Jóllehet a sajtó igazából nem fizikai nagyhatalom, de még erre a gyenge, tompa fegyverre is szüksége lehet az önvédelem céljából. És ezt a csatát nem akarták vállalni a tegnap felmondó médiavezetők, akik ráadásul a kenyerüket is biztosabbnak látják, ha azt a miniszterelnök adja.

Simicska azonban fél kézzel söpörte el a rebelliót, biztosan áll a Hír TV parancsnoki hídján, míg a főárbocon továbbra is a halálfejes Jolly Roger lobog: az eredeti terv szerint folynak a flottamozgások. Habár Széles Gábor ma bülbülszavakkal megígérte egy Facebook-bejegyzésben, hogy Simicska dezertőreit szívesen látja saját orgánumainál, nem mutatkozik nagy tolongás arrafelé. Lássuk csak, mit mondott?

Kedves barátaim!

Megengedhetetlen számomra, hogy azok a jobboldali médiások akik most bizonytalannak érzik a jövőjüket azokon ne segítenénk.

Remélem, hogy azok a Hír TV-sek akik valamiért nem találnak a közszolálati médiák felé megfelelő utat azokon ne próbálnánk meg segiteni.Természetesen ennek másik oka az elismerésem az eddigi szakmai teljesítményüknek.Teljesség igénye nélkül ilyennek tartom a Célpont komplett stábját,Csermely Péternek mind a Hír Tv-nél mind a Magyar Nemzetnél nyújtott teljesítményét, Szabó Anett műsorvezető munkáját,stb.

Kapuink nyitva előttük.

Hát, nem épp a szavak embere, mondja erre a literátus olvasó, inkább kapcsolgatná a gravitációt a csészealjban, mindenki jobban járna. Simicska meg feltehetőleg azt tenné hozzá, amit a svéd bakter mondott, mikor a vonat tőből levágta mindkét lábát. De sokkal izgalmasabb, mi történik majd a hirdetési piacon?

Az, kérem, fenekestől fel fog fordulni.

Az állami hirdetések, például a Szerencsejáték Zrt.-féle reklámok maradnak – kormánydöntés alapján – a közmédiánál, de ezzel szemben ne feledkezzünk meg arról, hogy Simicska Lajosnak van egy apró, talán jelentéktelennek is mondható cégecskéje, valami Közgép Zrt. Az, ugye, nem fog a közmédiában hirdetni, marad részint a saját lapjainál – ami izgalmas lesz, mert ezáltal Simicska mester egyik zsebéből a másikba fogja rakosgatni a tulajdon pénzét – és nagyon elképzelhető, hogy a most ellenzéki lapokban is megjelennek a hirdetései. Ami teljesen felborítja a kormány terveit. Ugyanis rengeteg pénzről van szó: legalábbis a mi fogalmaink szerint rengetegről, egy-két Közgép hirdetés árából hónapokig megélhet a Népszava vagy a Népszabadság, amint erre volt is már példa. Kisebb, internetes cégek egy évre is bebiztosíthatnák magukat egy-két reklámból, és ha rendszeressé válnak, akkor egyszerűen vége lesz a jobboldali médiatúlsúlynak.

Ugyanis piaci alapon csak a jól megírt, értelmes és szórakoztató sajtótermék marad életben, a kis példányszámban fogyó, olvasatlan, olvashatatlan lapok csődbe mennek – a Magyar Hírlapot már nem is auditálják, de tudjuk, hogy hatezer példánynál kevesebb fogy belőle naponta. Ezek a kormányoszlopok a valódi piacon azonnal eltűnnének a hirdetések tőkeinjekciója nélkül. Márpedig ezt fogja megvonni tőlük Simicska – Széles mester meg hirdethet ugyan a saját lapjában, hogy eltartsa, de nem nagy bolt az, nincs haszon rajta. Tulajdonképpen a hirdetés-háború valódi nyertesei azok lesznek, akik sem Széleshez, sem Simicskához nem tartoznak közvetlenül. Van esély arra, hogy feléledjen és prosperáljon az ellenzéki sajtó – ha Isten úgy akarja.

Meg Simicska is úgy kéne akarja. Ő ugyan tisztában van azzal, hogy veszélyes játékba kezdett, említette is tegnap a Hír24-nek, hogy „kinyírhatják, lelőhetik, elütheti egy autó”, de az már mégis túlzás, hogy a kormánypárt hűséges feljelentőembere, Tényi István már rendőri védelmet is kért neki – bizonyára azért, hogy tudatosítsa benne a fenyegetettséget. Meg aztán, a rendőri védelem annak idején Welsz Tamásnak is sokat segített, a karhatalom nélkül a büdös életben nem talált volna Budapesten igazságszérumra töltött afrikai pókot az öngyilkosságához. Tényi mester különben régi ügyfelünk, ismerős ápolt, jelentette már ő fel a HVG-t is, az Ökotársat is, a netadó ellen tüntetőket is, szóval bejáratos a bíróságon, őt használják az olyan mocskos munkákra, amik mindenkinek derogálnak.

Nos, akkor mi lesz?

Senki sem tudja, semmi sem biztos, csak az, hogy Simicska szánkózni ment.

Mint egy Vejnemöjnen.

Szele Tamás

 

gepnarancs.hu


 

1 komment


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s