h i r d e t é s

Van egy katonai módszer, amellyel azonnal elaludhatunk

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Van egy katonai módszer, amellyel azonnal elaludhatunk

2022. augusztus 09. - 12:26

Magyarországon a felnőttek mintegy fele küzd visszatérő álmatlansággal. Nekik nyújthat segítséget az az amerikai hadsereg által kifejlesztett relaxációs technika, amely révén két perc alatt bármikor álomba zuhanhatunk.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com/istockphoto.com

Az átmeneti, illetve rövid távú inszomnia mögött rendszerint a stressz vagy valamilyen akut megbetegedés, így például nátha vagy pollenallergia húzódik meg. Megeshet továbbá, hogy az alváshigiéniára sem fordítunk kellő figyelmet, ami csak még inkább megnehezíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Mindennek eredményeként másnap fáradtnak, levertnek érezzük magunkat, valamint az iskolai vagy munkahelyi teljesítményünk is elmarad attól, mint amire egyébként képesek lennénk.

Bármennyire is zsúfoltak és terheltek legyenek azonban a napjaink, és bármilyen sok legyen a határidős teendőnk a munkahelyünkön, annál aligha lehet stresszesebb az életünk, mint egy háborús vidéken szolgálatot teljesítő katonáé. Márpedig alvásra a bakáknak is szükségük van, éppen ezért az Amerikai Egyesült Államok hadereje kifejlesztett egy relaxációs technikát annak érdekében, hogy csökkenteni lehessen a fáradtságból eredő emberi hibákat harctéri körülmények között.

Amennyiben tehát úgy érezzük, képtelenek vagyunk álomba merülni, kövessük az alábbi utasításokat:

  • Legelőször lassan, fokozatosan lazítsuk el az arcizmainkat, beleértve a torok, az állkapocs és a szemek körüli izmokat.
  • Ezután lazítsuk el és engedjük le a vállainkat, majd a fel- és alkarunkat, amennyire csak lehet - egyszerre csak az egyik oldalra figyelve.
  • Vegyünk levegőt, majd lélegezzük ki jó mélyen, közben pedig lazítsuk el a törzsünket, aztán a lábainkat a combizmokkal kezdve.
  • Végezetül szánjunk nagyjából tíz másodpercet arra, hogy kitisztítsuk a fejünket, aztán újabb tíz másodpercig képzeljük magunk elé a következő három kép egyikét: 1. egy kenuban fekszünk egy nyugodt vizű tó közepén, fejünk felett az ég gyönyörű kék és tiszta; 2. egy bársony anyagú fekete függőágyban fekszünk egy koromsötét szobában; 3. mondogassuk magunkban ütemesen, hogy "ne gondolkodj, ne gondolkodj".

A módszer Lloyd Winter 1981-ben kiadott Relax and Win: Championship Performance című könyvében jelent meg először a nagy nyilvánosság előtt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy hathétnyi kitartó gyakorlást követően a technika az emberek 96 százalékánál beválik. Érdemes lehet tehát egy próbát tenni vele, ha legközelebb álmatlansággal küzdünk. (menshealth.com)/HáziPatika


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s