h i r d e t é s

Van, aki sikerrel járt: mégis kapott oltást a törölt időpontban

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Van, aki sikerrel járt: mégis kapott oltást a törölt időpontban

2021. március 06. - 17:24

 

Eredetileg 74 ezer adag AstraZeneca-vakcinát adtak volna be a hétvégén a 60 év alatti, krónikus betegeknek, de a központosított, SMS-ben zajló értesítési rendszerbe olyan sok hiba csúszott, hogy végül el kellett halasztani az egészet a jövő hét második felére.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Szombat reggel óta egyre több hír érkezik arról, hogy annak ellenére, hogy a kormány – technikai hibákra hivatkozva – lemondta a hétvégi tömeges oltást, sok 60 év alatti krónikus beteg mégis megkapta az AstraZeneca vakcináját valamelyik oltóponton – írja a 444 Twitter- és Facebook-posztok és olvasói beszámolók alapján.

Eredetileg 74 ezer adag AstraZeneca-vakcinát adtak volna be a hétvégén a 60 év alatti, krónikus betegeknek, de a központosított, SMS-ben zajló értesítési rendszerbe olyan sok hiba csúszott, hogy végül el kellett halasztani az egészet a jövő hét második felére. Az RTL Klub péntek esti híradójában azonban arról számolt be, hogy a kórházak kaptak értesítést az országos kórház-főigazgatóságtól, és eszerint a vakcinákat mindenképp kiszállítják. Ennek alapján hétvégén telephelyenként ügyeleti jelleggel 1-5 oltóhelyet kell biztosítsanak azért, ha olyan ember jelenne meg az oltóponton, aki nem értesült arról, hogy elmaradt az oltás.

A 444 azt írja, hogy egy twitterező próbálkozott egy oltóponton, ahol minden további nélkül megkapta az oltást. Egy Veszprém megyei olvasójuk pedig felhívta a közeli oltópontot. Azt mondták neki, hogy hivatalosan azt kell mondaniuk, az oltást lefújták, de ha odamennek".

Ez így is történt.

A Telexnek egy budapesti férfi mesélte el, hogy a lemondó SMS ellenére is felkereste az egyik fővárosi oltópontot, ahol megkapta az oltást. Rajta kívül még többen is érkeztek beoltatni magukat. A portál egy másik olvasója pedig azt írta, hogy az ő egyik családtagja is megkapta az oltást lefújó SMS-t, de a háziorvosa javaslatára elmentek reggel az egyik városi oltópontra, ahol "láss csodát, rajtuk kívül nem volt más, ellenben orvosok és nővérek harci díszben várták az oltakozni vágyó tömegeket."

Az orvosok azt mondták neki, hogyha tud más ismerőséről, akit a hétvégén oltottak volna, szóljon neki.

A hvg.hu-nak egy budapesti férfi mesélte el, hogy a lemondó sms ellenére reggel szerencsét próbált és sikerrel járt. 

"A bejáratnál csak annyi történt, hogy a portás megkérdezte, az első vagy második oltásomra jöttem-e, amikor mondtam, hogy az elsőre, akkor jobbra küldött. Ott már állt egy kisebb sor, majd katonák fogadtak, az ügyintéző pedig elkérte a papírjaimat, ekkor derült ki, hogy nem vagyok rajta a listán. Amikor azonban felmutattam a Vakcinainfótól kapott sms-t, felvették az adataimat, elkérték az igazolványaimat és felírtak" – mesélte.

Ezeket az orvos átnézte, majd minden probléma nélkül beadta neki az oltást és megkapta az időpontot a másodikra is. 

A portál egy másik olvasója szombat késő reggel kapott egy telefont, hogy mégis menjen az oltópontra, ahol a teljes személyzet várta. 

"Örülnek, ha valaki betéved" – jegyezte meg.

Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere Facebook-oldalán tette közzé az egyik ferencvárosi lakos levelét, aki a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben kapta meg az AstraZenecát.

"Elmentem az esélytelenek nyugalmával, ahol kiderült, hogy személyzet is van, oltóanyag is van, és aki rajta van a listán, beoltják" – olvasható a levélben.

A kormány szombat délben tette közzé azt a titokzatos telefonszámot (1818), amelyről Orbán Viktor a szám ismertetése nélkül tett említést péntek reggeli interjújában. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s