h i r d e t é s

Vádat emeltek Fekete-Győr András és momentumos politikustársa ellen

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Vádat emeltek Fekete-Győr András és momentumos politikustársa ellen

2020. szeptember 29. - 11:22

 

Felfüggesztett börtönt kértek a két politikusra a 2018-as Kossuth téri tüntetésen történtek miatt.

Fotó: Ügyészség

Hivatalos személy elleni erőszak miatt emelt vádat a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és  Szarvas Koppány Bendegúz szintén momentumos politikus, illetve másik négy személy ellen.

A vád szerint a két politikus és a másik négy vádlott pirotechnikai eszközt, üveget dobtak a Parlament védelmét ellátó rendőrsorfalba a 2018 decemberi Kossuth téri tömegdemonstrációkon, illetve lökdösték a tüntetőtársaikat és a rendőröket azért, hogy áttörjék a sorfalat. Az ügyészség szerint erőszakos magatartásukkal akadályozták az egyenruhásokat a jogszerű eljárásukban , akik emiatt csak megnehezítve tudták ellátni a létesítménybiztosítási feladataikat.

Az elkövetők cselekményeiket részben egymástól elkülönülten, egyes esetekben pedig közösen cselekedve, csoportosan valósították meg. Az ügyészség a mai napon benyújtott vádiratában arra tett indítványt, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság  próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélje büntetővégzésben a két politikust. Egy elkövetővel szemben pedig – akit csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt korábban a bíróság próbára bocsátott – letöltendő szabadságvesztést kért.


Fotó: Ügyészség

A nyomozó ügyészség hasonló ügyekben eddig kilenc személy ellen emelt vádat, amelyekben a bíróság – hat esetben jogerős – ítéletet is hozott. A bíróság öt esetben 1 év vagy az alatti börtön fokozatú, végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre ítélte az elkövetőket, míg egy vádlottat 1 év 8 hónap börtön fokozatú, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre ítélt. (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s