h i r d e t é s

Ukrajna oldalán harcolna az orosz Rambo

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Ukrajna oldalán harcolna az orosz Rambo

2023. január 17. - 07:17

Artur Szmoljaninov orosz színész volt a főszereplője Vlagyimir Putyin elnök egyik kedvenc filmjének, amely egy szovjet egységről szólt, akik utolsó erejükig küzdöttek az afgán felkelőkkel szemben. Most „külföldi ügynöknek” minősítik, és büntetőeljárás indul ellene.

Artur Szmoljaninov orosz színész - Forrás: karpat.in.ua

Artur Szmoljaninov volt a főhőse a 2005-ben bemutatott Devjataja Rota (A 9. század) című orosz játékfilmnek. Ő játszotta az utolsó katonát, aki Afganisztánban, a szovjet csapatok által egy évtizeden át megszállt területen vívott csatában maradt talpon. Gyakran nevezték őt az orosz Rambónak, ami a Sylvester Stallone főszereplésével készült amerikai akciófilmekre utal − írta meg a CNN

Azóta sok minden megváltozott. Szmoljaninov száműzetésben él, és egy nemrégiben adott interjúban azt mondta, hogy kész Ukrajna oldalán harcolni és orosz katonákat ölni. A Novaja Gazeta című napilapnak úgy nyilatkozott a múlt héten, hogy

semmi mást nem érzek, csak gyűlöletet a frontvonal orosz oldalán lévő emberek iránt. És ha ott lennék a helyszínen, nem lenne kegyelem.

Elmondta, hogy egy volt kollégája az orosz oldalon harcol.

Lelőném őt? Minden kétséget kizáróan! Nyitva tartanám a lehetőséget, hogy Ukrajnáért harcoljak? Teljes mértékben! Számomra ez az egyetlen út. És ha elmennék ebbe a háborúba, csakis Ukrajnáért harcolnék

− fogalmazott. 

Néhány nappal később az orosz igazságügyi minisztérium külföldi ügynöknek minősítette a színészt. Alekszandr Basztrykin, az orosz Nyomozó Bizottság vezetője azt is elrendelte, hogy Szmoljaninov ellen büntetőeljárás induljon.

Szmoljaninov élesen bírálta az Ukrajna lerohanását. Nemrégiben egy szovjet korabeli dalt  Temnaja Noh (Sötét éjszaka) − vett fel és hozott nyilvánosságra, amelynek szövegét átdolgozta.

A dalban többek között a következő sorok tartalmazta:

Nézd meg, megszálló, Hogy a kismamák otthonai áram nélkül vannak, Hogy a gyerekek óvóhelyeken kuporognak. És hogyan fulladnak meg a könyvek. Az iskolákat és a kórházakat elérte az orosz éjszaka.

Egy másik versszak „egy bunkerről” szólt, „ahol a Führer bujkál, és egy kopasz kis szakács, aki kanállal eteti a Führert”. A szakács a Wagner katonai magáncéget vezető Jevgenyij Prigozsinra utalt, aki korábban a Kremltől nyert étkeztetési szerződéseket, ezért a Putyin séfje gúnynéven emlegetik 

Az sem érdekli, ha Oroszországból csupán radioaktív hamu marad

Amikor tavaly nyáron először szólalt fel a háború ellen, Szmoljaninov, aki akkoriban Oroszországban tartózkodott, egy interjúalanyának azt mondta, hogy „katasztrófa volt, minden összeomlott: hamu, füst, bűz, könnyek”.

Tavaly októberben egy moszkvai kerületi bíróság 30 000 rubel (160 ezer forint) pénzbírságot szabott ki Szmoljaninovra az orosz fegyveres erők lejáratásának vádjával. Ugyanebben a hónapban a férfi elhagyta Oroszországot, és feltételezhetően jelenleg Lettországban tartózkodik.

Szmoljaninov elmesélte, hogyan lépte át az orosz határt Norvégiába:

Gyalog mentem át a határon... Csak 30 métert sétálsz, és máris teljesen más emberek állnak előtted. Annyira szelídek. Még a tekintetük is más.

A színész azt nyilatkozta, hogy az sem érdekli, ha Oroszországból csupán radioaktív hamu marad

Devjataja Rota című film annyira népszerű volt, hogy Putyin 2005 novemberében Moszkva melletti rezidenciáján fogadta a színészeket és a stábot, köztük Szmoljaninovot is, ahol külön bemutatót rendezett a filmnek.

A Kreml közölte, hogy Putyin a film megtekintése után beszélt Fjodor Bondarcsuk rendezővel és a főszereplőkkel, köztük Szmoljaninovval.

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség akkor arról számolt be, hogy Putyin kijelentette, hogy a film „elragadja a lelket, az ember teljesen elmerül benne”.

A film nagyon erős, igazi komoly alkotás a háborúról és az emberekről, akik szélsőséges körülmények közé kerültek, és nagyon méltónak találtattak

− mondta akkor Putyin.

Az orosz igazságügyi minisztérium az elmúlt napokban többeket is felvett a külföldi ügynökök listájára, köztük Artyemij Troickij zenekritikust és több újságírót.

Ezeket az embereket a külföldi befolyás alatt álló személyek tevékenységének ellenőrzéséről szóló orosz törvény 7. cikke alapján vették fel a nyilvántartásba

− jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

A hétvégén arról is beszámoltak, hogy két ismert színházi színészt elbocsátottak a Moszkvai Csehov Művész Színházból, mert bírálták az ukrajnai háborút. Dimitrij Nazarovot és feleségét, Olga Vasziljevát a színház művészeti igazgatója, Konsztantyin Habenszkij bocsátotta el, aki „oroszellenes érzelmekkel” vádolta a színészeket.

A TASZSZ állami hírügynökség megerősítette a színészek menesztését, indoklást nem közöltek. (Index)


h i r d e t é s

Clicky