h i r d e t é s

Újrakezdik a röszkei zavargás perét hétfőn

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Újrakezdik a röszkei zavargás perét hétfőn

2017. október 30. - 08:32

 

Másodszor tárgyalják mától első fokon a Szegedi Törvényszéken az egyszer már tíz évre ítélt Ahmed H. perét. A két évvel ezelőtti röszkei zavargás ügyében az elsőfokú ítéletet megsemmisítette júniusban a Szegedi Táblabíróság, és új elsőfokú eljárásra utasította a törvényszéket. - írja az InfoRádió

Forrás: MTI

Első fokon, az elejétől kezdődik hétfőn a Szegedi Törvényszéken Ahmed H. pere a röszkei zavargás ügyében. E hétre még egy tárgyalási napot tűztek ki, csütörtökre. Ahmed H.-t a szocialisták egykori igazságügyi minisztere, Bárándy Péter védi - írja a Magyar Idők.

Annak idején, a tömeges migráció miatti válsághelyzet kihirdetését követően, 2015. szeptember 16-án több száz migráns gyülekezett a Röszke–Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán. A Magyarországra belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést ki akarták dönteni, majd néhányan kövekkel dobálták meg a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. Az összecsapásokban több rendőr megsérült.

A Szegedi Törvényszék első fokon Ahmed H.-t bűnösnek mondta ki terrorcselekmény és határzár tiltott átlépése bűntettében, ezért tíz év fegyházbüntetésre ítélte, és végleg kiutasította Magyarországról. Az elsőfokú ítélet szerint Ahmed H. a kordon bedöntésével, az egyenruhások megtámadásával fenyegetőzött, többször is megafonon beszélt a tömeghez, háromszor maga is dobált a rendőrök felé, majd az átkelőt lezáró kapu kinyitását követően illegálisan magyar területre lépett.

A döntést a Szegedi Ítélőtábla Mezőlaki Erik vezette tanácsa idén júniusban megsemmisítette, és új elsőfokú eljárásra utasította a Szegedi Törvényszéket. Az ítélőtábla arra hivatkozva nem bírálta felül az elsőfokú ítéletet, hogy szerinte a törvényszék nem értékelt olyan bizonyítékokat, amelyek a tényállásra, a bűncselekmény jogi minősítésére, illetve a büntetés kiszabására lényeges hatással lehettek volna.

A Legfőbb Ügyészség szerint a táblabíróság törvénysértő döntést hozott a szír férfi ügyében, amikor új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot, mivel szerintük a végzés indokaként megjelölt hiányosságok pótolhatók lettek volna a másodfokú eljárásban. Ezért Polt Péter azt kérte a Kúriától: állapítsa meg, hogy a táblabíróság a büntetőeljárási szabályok megsértésével helyezte hatályon kívül az ítéletet. Ennek az indítványnak nincs perhalasztó hatálya.

 

inforadio.hu


 

h i r d e t é s