fbpx Újabb részletek derültek ki Orbán és Juncker viszonyáról | CIVILHETES

h i r d e t é s

Újabb részletek derültek ki Orbán és Juncker viszonyáról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Újabb részletek derültek ki Orbán és Juncker viszonyáról

2021. január 05. - 06:35

 

Interjút közölt az Európai Bizottság 2019-ben leköszönt elnökével Jean-Claude Junckerrel az EUObserver év végi, nyomtatott száma. Az írást a Mérce szemlézte.

Orbán Viktor és Jean-Claude Juncker - Forrás: Hungary Today

A luxemburgi politikust főként az szélsőjobboldali erők uniós megerősödéséről, és Orbán Viktor magyar miniszterelnökről kérdezték.

Az interjúban a következő fontosabb megállapításokat tette Juncker:

  • Bizottsági elnöki mandátuma idején valóban megerősödtek a szélsőjobboldali pártok az Európai Unión belül, és több helyen is a hatalom közelébe (ld. Marine Le Pen Franciaországban), máshol pedig hatalomba is kerültek (pl. Matteo Salvini Olaszországban), emiatt pedig szerepüket nem lehetett tovább ignorálni.
  • Az igazi veszélyt az Unióra nem is önmagában a szélsőjobb jelentette, hanem a jogállamiság aláásása. Ebben pedig az európai nyilvánosságban Orbán Viktornak jutott központi szerep.
  • Juncker négyszemközt már régóta diktátornak becézte a magyar miniszterelnököt, így nem volt meglepő, mikor a nyilvánosság előtt is így tett.
  • Orbán szerinte nem diktátor, hanem szélsőjobboldali.
  • A volt elnök nem volt boldog, de túl komolyan sem vette azokat a magyar kormányzati plakátokat, amelyeket őt és Soros Györgyöt a migráció szervezésével vádolták - idézi az interjút a Mérce.

napi.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s