fbpx Újabb csapás a GPU-kra | CIVILHETES

h i r d e t é s

Újabb csapás a GPU-kra

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Újabb csapás a GPU-kra

2021. október 04. - 08:23

 

Ha nem lett volna elég a globális chiphiány és a kriptovaluták bányászatának térnyerése, újabb tényező befolyásolhatja a grafikus kártyák elérhetőségét.

A kép illusztráció! - Forrás: Wallpaperflare

Finoman szólva sem 2021 a játékosok éve, idén ugyanis szinte lehetetlen kezdőáron hozzájutni a gamer PC-k alapvető komponensének számító videokártyákhoz, még a használt piacon is kétszeres-háromszoros felárral vásárolhatjuk meg őket.

Ha azt gondoltuk volna, a helyzet már ennél nem lehet rosszabb, tévedtünk. A kínai kormány nemrégiben bejelentette, hogy korlátozni fogják az energia-felhasználást az országban annak érdekében, hogy visszaszorítsák a széndioxid-emisszió mértékét – írta a Game Rant magazin.

Mivel a csúcskategóriás elektronikai cikkekhez, köztük a processzorok és GPU-k gyártásához is rengeteg energia kell, ezeket az alkatrészeket pedig főként Kínában állítják elő, így az AMD-n keresztül az Nvidián át az Intelig szinte az összes márkát érzékenyen érinti a folyamat.

Miközben tajvani TSMC és UMC az eddigi tempóban folytatja a gyártást, a beszállítók többsége még mindig kínai, ami jelentősen megnehezíti az előrehaladást, így könnyen elképzelhető, hogy évekig hiánycikként tekinthetünk a videokártyákra.

A javulás enyhe szellője sem érezhető, az Intel vezérigazgatója korábban arról beszélt, 2023 decemberéig sem stabilizálódhat a piac, hiszen első körben a gépjárműiparra fognak összpontosítani, ezt követheti csupán a PC-k és a konzolok szegmense, így látható, egészen cudar idők előtt állunk. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s