h i r d e t é s

Új vulkánok nyomaira bukkantak a Vénuszon

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Új vulkánok nyomaira bukkantak a Vénuszon

2020. július 21. - 10:44

 

A közelmúltban még aktív vulkanikus struktúrát azonosítottak a Vénuszon.

Forrás: Smithsonian Magazine

Szakértők egy csoportja 37, a közelmúltban még aktív vulkanikus struktúrát azonosított a Vénuszon – írja az MTI. Ez újabb meggyőző bizonyíték arra, hogy a Vénusz geológiailag aktív bolygó.

"Ez az első alkalom, amikor képesek voltunk olyan sajátos szerkezetekre rámutatni, amelyek arról árulkodnak, hogy nem ősi vulkánokról, hanem ma is aktív, valószínűleg alvó, de nem holt tűzhányókról van szó" – mondta Laurent Montési, a Marylandi Egyetem munkatársa és a csapat vezetője.


A 3000 méter magas Gula Mons - Forrás: JPL/NASA / wikipedia

A kutatók egy ideje már tudják, hogy a Vénusznak van egy fiatalabb felszíne, szemben a Marssal vagy a Merkúrral, amelyek hidegek. A meleg belsőről és a geológiai aktivitásról árulkodnak azok a gyűrű alakú repedések, amelyeket általában medencék vesznek körül.

A szakemberek azonban úgy vélték, hogy a szegélyek valószínűleg ősi aktivitás jelei, és a Vénusz eléggé lehűlt ahhoz, hogy lelassítsa a geológiai aktivitást a bolygó belsejében, és megkeményítse annyira a kérget, hogy semmilyen meleg anyag a mélyből ne legyen képes áttörni rajta. Új tanulmányukban a kutatók a Vénusz felszíne alatti termomechanikai aktivitás numerikus modelljeit használták, hogy létrehozzák a repedések háromdimenziós, nagyfelbontású modelljét.


A Sapas Mons nevű vulkán a Vénuszon - Forrás: NASA / JPL

Az elemzés révén a kutatók azonosítani tudták a közelmúltban aktív szegélyek jellegzetességeit. Megállapították azt is, hogy a formációk közötti bizonyos különbségek a geológiai fejlődés eltérő szakaszait jelölik. A tanulmány az első bizonyíték arra, hogy a repedések a Vénuszon még fejlődnek, ami azt jelzi, hogy a bolygó belseje még igen aktív. (MTI) / 24.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s