h i r d e t é s

Tudta? A devizahitelezést a Fidesz vezette be!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Tudta? A devizahitelezést a Fidesz vezette be!

2019. október 07. - 06:18

Még mindig több tízezer devizahiteles vár arra, hogy a jog igazságot szolgáltat a számukra. Ennek igen pici az esélye, bár most némi remény felcsillant azzal, hogy az Európai Bíróság a lengyel devizahitelesek javára döntött.

A kép illusztráció! - Forrás: pestisracok.hu

Az Orbán kormánynak bőven lett volna ideje a megnyugtató rendezése, ehelyett kilenc év korlátlan uralkodás után, még mindig visszamutogatnak a 2010-előtti kormányokra. "Elfelejtik" hozzátenni, hogy a deviza hitelezés bevezetése a Fidesz első kormányzása alatt történt! A magyar lakosság 2001. június 15-től vehetett fel devizahitelt. Aki nem tudná, a miniszterelnököt Orbán Viktornak, a Magyar Nemzeti Bank elnökét Járai Zsigmondnak hívták. Ehhez még hozzájött a lakáscélú kamattámogatási rendszer, amely révén beindult a hitelezési boom Magyarországon. A költségvetés számára ez egy nagyon drága tétel volt, így az MSZP-kormány beszüntette azt. A hitelezés ugyanakkor nem fagyott be, kamattámogatás hiányában a fogyasztók az alacsonyabb kamatú svájci frank alapú hitelek irányába fordultak. A végeredményt ismerjük. Ebben nagy szerepe volt 2010 -es hatalomátvételt követően Kósa Lajosnak és Szijjártó Péternek, akik felelőtlen nyilatkozataikkal szinte csődbe vitték a forintot. Ekkortól ugrottak meg az árfolyamok, és tették a hitelt elviselhetetlenné magyar családok százezreinek. 

És tegyük hozzá, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2015 februárjában írt alá egy olyan megállapodást, amiben a kormány vállalja, hogy a bankoknak nem lesznek további terhei a devizahitelek átváltása miatt, a kilakoltatásokat pedig nem akadályozzák meg. 

A kormány honlapján is elérhető angol nyelven az a 2015. február 9-én aláírt megállapodás, amit Orbán Viktor miniszterelnök kötött Suma Chakrabarti-val, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnökével.

A magyar kormány vállalta, hogy a devizaalapú hitelek forintosításának szabályozásáról szóló törvény végrehajtását úgy biztosítja, hogy a bankszektorban elkerülhetők legyenek az árfolyamkockázathoz kapcsolódó további költségek, magyarul nem háríthatják a bankokra az adósok jogtalan terheit úgy, mint sok más országban megtették. Ehhez tartozik, hogy a magyar kormány tartózkodik olyan új törvények bevezetésétől is, amelyek negatív hatással lehetnek a bankszektor profitabilitására, tehát nyereségére. Nyilván ez a devizahitelek elengedését, módosítását is jelenti.

A "teljesség" kedvéért még említsük azt meg, hogy a kedvezményes árfolyamú devizahitel-végtörlesztési lehetőséggel a gazdagok, köztük a Fidesz több országgyűlési képviselője járt jól. Az origó–akkor még nem volt a Fidesz lakája–2012. január 27 -én név szerint említ fideszes képviselőket, akik igencsak jól jártak. A teljesség igénye nélkül: Kocsis Máté, a Fidesz jelenlegi frakcióvezetője nem kevesebb mint 15 millió forintot takarított meg; ugyanennyit spórolt meg Halász János, a Fidesz frakció mai szóvivője; Vejkey Imre, 8 millió forintot takaríthatott meg. A legnagyobb adósok -köztük Kósa Lajos- akkor nem válaszoltak a portál kérdésére.

Abban az időszakban, Orbán egy interjúban védelmébe vette azokat a parlamenti képviselőket, akik élni szeretnének a 180 forintos frankárfolyamon lehetővé tett végtörlesztéssel: azt mondta, a képviselőknek is joguk van megszabadulni az adósságuktól.

Akkor mondjuk ki egyértelműen: a Fidesz a gazdagoknak kedvezett a végtörlesztési lehetőséggel, azok akik nem tehetősek, azóta is nyögik a terheket. Láthatjuk, hogy szinte mindennaposak a kilakoltatások. A családok éve "jegyében" gyermekes családokat is utcára rak a hatalom. Közben milliárdokat költenek annak reklámozására, hogy a magyar reformok működnek, Magyarország jobban teljesít. Vajon melyik harmadik világbeli országra gondolhatnak, hiszen az Unióban igencsak sereghajtók vagyunk minden jelentősebb mutatóban.


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky