h i r d e t é s

Törvényváltozás a jogi személyek nyilvántartásáról - Mit érdemes tudnunk róla?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Törvényváltozás a jogi személyek nyilvántartásáról - Mit érdemes tudnunk róla?

2021. augusztus 11. - 10:06

Törvényváltozásokból mindig bőven akad. Nem véletlen az a rendszer, amely a pénzügyi szakemberek számára előírja a rendszeres és persze kötelező továbbképzéseket.

Forrás: perfekt.hu

A Perfekt Zrt. kínálatában e-learning formájában ezeket már otthonról is elvégezheti, megspórolva az időt és energiát, amellyel a helyszínre utazás járna.

Az e-learning mérlegképes továbbképzéseken mind a mérlegképes könyvelők, mind az adószakértők és az adótanácsadók összegyűjthetik a szükséges kreditpontokat, miközben minőségi oktatásban részesülhetnek.

Új törvény a jogi személyek nyilvántartásáról

Az Országgyűlés már elfogadta, de érvénybe lépni 2023. július elsején fog az a törvény (2021. évi XCII.), amely a megjelölt időpontot követően a jogi személyek nyilvántartását, valamint az ezzel kapcsolatos feladatokat és szabályokat rendezi. A változtatás azt szolgálja, hogy az Európai Unió többi országához hasonlóan, egységes keretek között valósuljon meg mind a cégek, mind a civil szervezetek nyilvántartása.

Milyen előnyökkel jár a változás?

A nyilvántartás bevezetése többféle előnyhöz is vezet. Például egységesíti és kiszámíthatóvá, átláthatóvá teszi az eljárási szabályokat, valamint az elbírálási szempontokat. A közös nyilvántartással hatékonyabbá és gyorsabbá válik az ügyintézés, és csökkennek az adminisztrációval járó terhek is.

Lássuk a kérdést kicsit közelebbről!

Bevezetésre kerülnek az automatikus bejegyzések, amelyek során az adott esetben szükséges jogszabályi feltételek teljesülésének vizsgálata zajlik le automatikusan. Ez a változtatás csökkenti a bíróságra jutó feladatok mennyiségét, így azok figyelme koncentrálódhat az ellenőrző, valamint a törvényességi felügyeleti eljárásokra.

A törvényességi felügyeleti eljárások tekintetében is változásokra kell számítani, többek között új eljárásokat vezetnek be, például a hivatalos elérhetőség hiányának kezelésére, valamint a számviteli beszámoló közzétételének elmulasztására vonatkozólag is. Az új eljárásokon felül a meglévők tekintetében is némi változásra kell számítani, amely elsősorban a szabályozás kérdéskörét fogja érinteni.

A jogi személyek nyilvántartása

A törvény hatálybalépésével megszületik a jogi személyek nyilvántartási portálja. Ennek keretében létrejön egy elektronikus ügyintézési felület, amely számos előnnyel fog járni, például az egyes kérelmekre, eljárásokra, valamint szolgáltatásokra vonatkozóan. A Cégközlöny egyszerű tájékoztatási célokat szolgál a jövőben, a bejegyzés ezen a felületen keresztül történik majd, az iratok pedig nyilvánosan elérhetővé fognak válni.

A fentiekből jól látszik, hogy az új törvény számtalan területen hoz majd változást. A hatályukat vesztett törvények helyett pedig, az itt nem rendelkezett feladatokra, eljárásokra vonatkozólag külön törvény várható. Ilyen eljárás lesz a jogutód nélküli megszűnés, a végelszámolás, továbbá a kényszertörlés, valamint az ezekhez kapcsolódó szabályok is.


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s