h i r d e t é s

Tíz jel, hogy kevés vizet iszik

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Tíz jel, hogy kevés vizet iszik

2018. július 12. - 07:40

 

Ha száraz a szája, a szeme. Hátfájás gyötri vagy ingerlékeny? A fejfájást is sokszor a vízhiány okozza. Itt a tíz jel.

1. Ha száraz a szája

Nyilvánvaló érzésen túl, hogy szomjas, még ha túl ragadósnak is érzi a száját, feltétlenül szüksége van valamilyen folyadékra. A cukros italok átmeneti megoldást jelentenek, de hosszú távon nem elegendőek. Az ivóvíz megnöveli a nyálkahártyát a szájban, torokban és szinten is tartja, ill. hidratálja önt.

2. Száraz a bőre vagy sok a pattanása?

A legnagyobb érzékszervünk a bőrünk és természetes, hogy állandóan hidratálnunk kell. Valójában a száraz bőr a legkorábbi jele annak, hogy dehidratáltak vagyunk, ami sokkal nagyobb problémához is vezethet. A vízhiány verejtékhiányát is jelenti, így a testünkben felhalmozódó felesleges anyagok felhalmozódását is okozhatja. Ha például sok a pattanása? Erre is jó megoldás, ha több folyadékot, leginkább még több vizet iszik.

3. Ha a szeme is száraz

A vízhiány nem csak a száj, a torok, vagy a bőr szárazságát jelenti. Sokszor száraz, kivörösödött a szeme? Ez is vízhiányra utal. Víz nélkül a könnycsatornák is kiszáradnak. Mi történik, ha nem tud sírni? Nem is gondolja, de sokkal többet árthat a szemének a vízhiánnyal, mint gondolná!

4. Hátfájás, derékfájás gyötri vagy esetleg ingerlékeny?

Az emberi test 60-75%-a víz. Szervezetünk helyes működése a kellő mennyiségű víztől is függ. Testünk hidratálásával tudunk megfelelően mozogni, futni, sétálni, ugrani. Az ízületek kenőanyaga az ízületi folyadék, amely elősegíti, hogy a csontok könnyebben mozduljanak el egymáson. Az ízületi porc is magas folyadéktartalmú. Vízhiány esetén nő a súrlódásos károsodás, az ízületi kopás. A csigolyák közötti porckorongok vízhiányos állapota hátfájást, derékfájást eredményeznek.
De túlzott ingerlékenységet, fejfájást is sokszor a vízhiány okozza.

5. Ha izomtömege csökken

Izomtömeg csökkenés is jelezheti a folyadék hiányt. Megfelelő mennyiségű vízivás edzés előtt, alatt és után csökkenti az esetleges izomfájdalom vagy gyulladás kialakulását.

6. Állandóan fáradtnak, fásultnak érzi magát

Ha test kiszárad, a vérből vesz „kölcsön” folyadékot, így a vérmennyiség csökken, ami oxigén hiányához vezethet. Ez eredményezi az állandó álmosságot, fáradtságot.

7. Emésztési problémái vannak?

Folyadékra szükség van a megfelelő emésztési folyamatokhoz isVízhiány esetén a gyomor nyálkahártyája sérül, a gyomorsav jelentős károkat tud okozni az emésztőrendszerben. De részben folyadék hiányra vezethető vissza a gyomorfájás, hasfájás, székrekedés, reflux vagy a gyomorégés is.

8. Gyakran érez éhségérzetet

Amikor kiszárad a szervezete, azt hiszi táplálékra van szüksége. Igyon meg egy nagy pohár vizet mielőtt étkezne, meglátja, még az éhségét is némileg csillapítja és az egészségének is jót tesz.

9. Allergiás?

A vízhiány következtében nő a hisztaminszint a vérben, ami beindítja az allergiás reakciókat. Már csak ezért se legyen dehidratált.

10. Túlságosan szomjas 

Bárki, aki már volt valaha másnapos, azonnal vizet kívánt. Az alkohol dehidratálja az egész testet. A szervezet jelet küld az agyba: Igen, szomjas vagyok! - Figyeljen arra, mit jelez a teste!

+ 1, a hosszú élet titka

Elegendő folyadék fogyasztás is a hosszú élet egyik titka. A test minden szervének megfelelő működéséhez szükséges a folyadék. Az ivóvízzel kiválóan tudjuk pótolni.

Forrás: alon.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s