h i r d e t é s

Tisztulni látszik a kép a járvány eredetével kapcsolatban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tisztulni látszik a kép a járvány eredetével kapcsolatban

2021. február 21. - 06:29

 

Az Egészségügyi Világszervezet két állatot is beazonosított, amellyel a vuhani húspiacon kereskedtek, és amelyek potenciálisan átadhatták az embereknek először a SARS-CoV-2 vírust – a gyanúsítottak a nyúl és a borznyest.

A kép illusztráció! - Forrás: The Conversation

A vuhani húspiac továbbra is a kutatás fókuszában áll, és a jelenlegi teória szerint ugyan a denevérekben alakult ki a SARS-CoV-2 vírus, lehetett egy átmeneti gazdatest, amely a vuhani illegális vadállat-kereskedelem útján került kontaktusba az emberrel, akár annak elfogyasztása útján. A WHO most azt próbálja megtalálni, melyek lehettek a lehetséges átmeneti gazdatestek.

Peter Daszak, a WHO kutatócsapatának tagja megemlítette, hogy a piac hűtőiben találtak fagyasztott borznyesteket, amelyeknek elmondása szerint ugyan negatív lett a koronavírus-tesztje, de önmagában alkalmasak a vírus terjesztésére – idézte a Wall Street Journal. Mint mondta, ez egy érdekes iránymutatás arra vonatkozóan, hogyan kerülhetett a vírus a vuhani húspiacra.

Daszak azt is megemlítette, hogy rengeteg nyulat is találtak a piacokon, amelyek meglehetősen könnyen elkapják a SARS-CoV-2 vírust. A zoológus által felvázoltakat pedig Marion Koopmans, a kutatócsapat holland virológusa szintén megerősítette, hogy a borznyestek és a nyulak alkalmasak a koronavírus terjesztésére.

Daszak elmondása szerint összesen 10 standnál árultak vadállathúsokat, amelyek főként Kuangtung, Kuanghszi és Jünnan tartományból származnak. Ezekben a tartományokban egy közös van, hogy mindhárman Kína déli részén fekszenek, és határosak Vietnammal, Laosszal és Mianmarral.

A zoológus is kiemelte, hogy ez egy kulcsfontosságú eredménye az eredet vizsgálatának, mivel Jünnan tartomány barlangjaiban lakó denevérekben két, a SARS-CoV-2-vel nagyon közeli rokonságban álló vírust azonosítottak be korábban. Kuangtung és Kaunghszi tartományokban pedig szintén a pandémiát okozó vírushoz nagyon hasonlító kórokozót fedeztek fel a helyi tobzoskákban.

A kutatócsapat azonban jelezte, hogy még további vizsgálatokra lesz szükség, különösen a többi délkelet-ázsiai országban, ahol hasonló koronavírusokat fedeztek fel, többek között Kambodzsában és Thaiföldön. Daszak szerint ugyanis elképzelhető teória, hogy egy fertőzött állatot külföldről hoztak be, és a fagyasztás miatt a vírus túlélte az utaztatást.

Daszak arra is kitért, hogy még nem tudni, a piacon árusított egyéb állatok közül – mint a cibetmacska vagy a mosómedve – melyek lehetnek azok, amelyek képesek a terjesztésre. Azt is vizsgálják még, hogy élő állatokat árusítottak-e a piacon, mert bár Vuhan ezt tagadta, voltak erre utaló ellentétes bizonyítékok. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s