h i r d e t é s

Téli nyolcezres expedícióra indul Szlankó Zoltán

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Téli nyolcezres expedícióra indul Szlankó Zoltán

2020. december 25. - 06:25

 

A szolnoki hegymászó december 28-án indul orosz-amerikai társával Pakisztánba, hogy megpróbálkozzanak a 8051 m magas Broad Peak téli megmászásával

Alex Goldfarb és Szlankó Zoltán a Lobuche East csúcsán - Forrás: Magyar Expedíciós Társaság

Szlankó Zoltán és orosz-amerikai társa, Alex Goldfarb a 8051 m magas pakisztáni Broad Peaket szemelte ki arra, hogy próbára tegyék magukat a téli nyolcezresek birodalmában.

Komoly szponzorációs háttér hiányában Szlankó Zoltán és Alex Goldfarb már azzal is egy hegyet mászott meg, hogy sikerült megszervezniük egy expedíciót a legmostohább évszakban a Föld 14, nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsának egyikére. A koronavírus világjárvány miatt végig a bizonytalanság felhői lebegtek a fejük felett. Végül azonban sikerült életre hívniuk az expedíciót. és készen állnak az indulásra. Ez azonban csak súlyos kompromisszumok árán sikerült, a terveiket több ponton drasztikusan módosítani kényszerültek.

Az eredeti elképzelés szerint 3-4 fős expedícióban gondolkodtak, végül azonban csak ketten maradtak. Ez rettentően behatárolja a lehetőségeiket, hiszen így minden feladatot nekik, kettejüknek kell megoldaniuk a hegyen. Semmilyen külső segítséget nem vesznek igénybe a mászás során: nem lesznek magashegyi teherhordók, és pótlólagos oxigént sem fognak használni. Ez azt jelenti, hogy a normál szezonhoz képest, amikor sok expedíció közös erővel biztosítja kötelekkel a mászóutat és építi ki a táborláncot, Szlankóéknak ezt mind maguknak kell elvégezniük. A jelen állás szerint úgy néz ki, hogy rajtuk kívül senki sem lesz a hegyen, ami éles kontrasztban áll a szomszédos K2-n várható, több mint hatvan fős „tömeggel”. Minden tekintetben puritán expedícióra készülnek.

A nyolcezer méter feletti hegycsúcsok megmászása a legkedvezőbb évszakban is komoly kihívás elé állítja a hegymászókat. Nyolcezreseket télen mászni viszont egy egészen más dimenzió. A hivatalosan elfogadott téli szezonban, december 21. és március 20. között szinte szünet nélkül tombolnak a szélviharok, ahol a 100 km/óra feletti sebességű szél átlagos, de a 200 km/órát elérő viharok sem ritkák. Amikor végre enyhül a szél, akkor többnyire havazik. Mindezt csikorgó fagy kíséri, amely a hegyek 4-5000 m körüli  alaptáborában is próbára teszi a hegymászók tűrőképességét, hiszen a téli expedíciók jellemzően minimum két hónapig tartanak.

A hegynek télen eddig egyetlen megmászása van: 2013. 03. 05-én jutott fel rá a lengyel Maciej Berbeka, Adam Bielecki, Tomasz Kowalski és Artur Malek. Sajnos Berbeka és Kowalski ereszkedés közben életét vesztette.

A Broad Peaket a nyári szezonban már nyolc honfitársunknak sikerült megmásznia, télen azonban ez lesz az első magyar próbálkozás. A téli nyolcezres expedíciózásnak nincsenek hagyományai

hazánkban, eddig egyetlen ilyen expedíció volt, 2012-ben, amikor Ács Zoltán és Klein Dávid próbálkozott a Nanga Parbattal.

A vállalkozás egyik mozgatórugója Szlankó Zoltán, a Magyar Expedíciós Társaság elnöke, hegymászó  oktató. Szlankó és orosz-amerikai barátja, Alex Goldfarb múlt télen Nepálban főpróbázott, ahol akklimatizációként megmászták a 6119 m magas Lobuche Eastet, amellyel Szlankó lett az első magyar, aki hatezer méter feletti csúcsot mászott télen. Ezután következett fő céljuk, a 6812 m magas Ama Dablam, ahol a csúcsra Goldfarbnak sikerült feljutnia. Szlankó itt a 3-as tábort érte el, 6230 méteres magasságban, egy kimondottan nehéz és viharos sziklamászás után.Szlankó Zoltán - Forrás: Magyar Expedíciós Társaság

A Broad Peak ötlete azóta forog a fejükben, a járványhelyzet miatt azonban csak nagyon későn tudták megkezdeni az előkészületeket.

Goldfarb munkahelyi kötelezettségei miatt csak február elejéig maradhatnak, a rendelkezésre álló idő pedig igencsak szűkös egy sikeres téli nyolcezres mászáshoz. A céljuk természetesen így is a csúcs, de Szlankóék a téli expedíciók tapasztalatai alapján tisztában vannak vele, hogy a csúcs elérésének esélye meglehetősen csekély. Ha a hegy nem is engedi fel őket, akkor is rengeteg tapasztalattal gazdagodhatnak, amelynek későbbi terveik során hasznát vehetik.

„Inkább terepfelmérés, tapasztalatgyűjtés a fő célunk. Az idő rövidsége miatt jelentéktelenek az esélyeink egy csúcstámadásra, de természetesen mindent megteszünk, hogy a legmagasabbra kerüljünk. Nem akartuk kihagyni ezt a telet. Nagyon örülök, hogy elindulhatunk, hogy mászhatunk, felmérhetjük magunkat és újabb tapasztalatokat és ismereteket szerezhetünk a következő expedíciókra, nem beszélve az oktatásokról” – ecsetelte Szlankó.

Eredeti terveik szerint feltérképezték volna a hegyről történő lesíelés lehetőségét is, erre azonban csak akkor lett volna lehetőség, ha többen vannak: „Sajnos a síelés lehetőségét el kellett hagynom. Mivel ketten leszünk Alexszel a hegyen, nem válhatunk külön. Azzal jelentősen megnövelném a kockázatot. A hegy bizonyos szakaszain meglehetősen hasadékos, nem tanácsos egyedül mozogni. Sível kisebb a veszély a lécek nagyobb felülete és hossza miatt. Gyalogosan viszont, ráadásul kötél nélkül, nagy esélye van a hasadékba esésnek. Rögzített kötelek nincsenek a hegyen. Utoljára az elmúlt télen Denis Urubko járt a hegyen. Mi csak a legszükségesebb helyeken fogunk kötelet rögzíteni. Összekötve kell közlekednünk a gleccserjárás szabályait követve” – magyarázta Szlankó.

Szlankóék 8-10 napos megerőltető gyaloglással fogják elérni a hegy 5000 méter magasan fekvő alaptáborát, amely majd hetekig lesz az otthonuk. A sátrak csak mérsékelt védelmet nyújtanak az éjszakánként mínusz húsz – mínusz harminc fok körüli hőmérsékletben.

Az expedíció médiapartnere a Mozgásvilág. Az expedícióval kapcsolatos híreket a Mozgásvilág Hóhatár csoportjában lehet majd követni.Alex Goldfarb - Forrás: Magyar Expedíciós Társaság

 


Magyar Expedíciós Társaság: A magashegyi expedíciós hegymászást sport- és tudományos alapon is lefedő tagok 2011-ben alapították. Célja hegymászó expedíciók szervezése, továbbá a magashegyek világával, az expedíciózással és a természetjárással kapcsolatos ismeretek terjesztése.


 

Kommentek

h i r d e t é s