h i r d e t é s

Százötvenezren tüntettek Minszkben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Százötvenezren tüntettek Minszkben

2020. augusztus 24. - 06:35

 

Nem csökken a Lukasenka fehérorosz elnök elleni tüntetések lendülete, a fővárosban és több nagyvárosban is tömegek vonultak az utcára vasárnap. 

Forrás: Evgeniy Maloletka/Copyright 2020 The Associated Press

A fővárosban mintegy százötvenezer ember vett részt a demonstráción. A megmozdulások két hete kezdődtek, miután Aljakszandr Lukasenka győztesnek hirdette magát az elnökválasztáson, amelynek tisztaságát az ellenzék és az Európai Unió is megkérdőjelezte.

— Teljesen megdöbbent a sok hazugság és erőszak, ami az országban uralkodik. Három gyerekem és három unokám van. Szeretném, ha egy szabad országban élnének, ha szabadon mondhatnák el véleményüket – mondta egy tüntető.

A három balti államban, Észtországban, Litvániában és Lettországban közben emberek tízezrei alkottak élőláncot szolidaritásból a belorusz tüntetőkkel. Litvániában a fővárostól, Vilniustól a litván-belorusz határig tartó 32 kilométeres szakaszon csaknem ötvenezer ember állt be a láncba. Az országot átszelő szolidaritási akcióhoz a jelenlegi litván köztársasági elnök és elődje is csatlakozott.

Ukrajnában is élőlánccal álltak ki a fehérorosz ellenzék mellett. A kijevi Függetlenség téren, a belorusz nagykövetség előtt gyűltek össze a tüntetők, ahol Lukasenka portréját is elégették. Az ukrán államfő szerint új elnökválasztások kellene kiírni Fehéroroszországban.

A fehérorosz elnök a hétvégén meglátogatott egy hadgyakorlatot, és elment egy élelmiszerfeldolgozó-üzembe is. Vasárnap olyan felvétel jelent meg róla, amelyen egy helikopterből száll ki, kezében automata fegyverrel. (Euronews)


 

Kommentek

h i r d e t é s