fbpx Somogyban több kúton már elfogyott az AdBlue-adalék | CIVILHETES

h i r d e t é s

Somogyban több kúton már elfogyott az AdBlue-adalék

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Somogyban több kúton már elfogyott az AdBlue-adalék

2021. október 27. - 06:48

 

Nem lehet tankolni Ad­Blue adalékanyagot a járművekbe több somogyi töltőállomáson sem.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Tízpercenként csörgött egy kaposvári benzinkút telefonja, mindenki az AdBlue adalékanyag miatt érdeklődött, még egy másik kútról is telefonáltak, ahol már hetekkel ezelőtt elfogyott a modern dízelautók egyik elengedhetetlen folyadéka. Ezen a kaposvári kúton sem kapható napok óta – derül ki a Sonline.hu összeállításából.

Európában fogytán vannak az AdBlue-készletek, az adalék gyártását pedig jóformán leállították. Az AdBlue legnagyobb termelője Európában a vágsellyei Duslo, amely ugyancsak kénytelen korlátozni a gyártást – írtuk nem is oly régen. Az AdBlue-t az Euro 5 és ettől magasabb szabványnak megfelelő dízelmotorokban használják, egyik legfontosabb szerepe a károsanyag-kibocsátás csökkentése. Azok az erőforrások, amelyek AdBlue-t használnak, az adalék nélkül nem működhetnek. A magas földgázárak miatt nem fogadnak több megrendelést a vágsellyei Duslo vegyi üzemben, ez a dél-szlovákiai cég az ország egyik legnagyobb földgázfogyasztója, és Európa legnagyobb AdBlue-előállítója. A baj tehát már itt van.

Egy tetőfedő vállalkozó a kaposvári benzinkutakat járta, de sehol nem talált AdBlue adalékanyagot, így aztán lehet, hogy nem tud dolgozni, teherautója nem indul el AdBlue nélkül. Egy másik építőipari vállalkozó is gondban van: hat autót és három munkagépet kellene megtöltenie adalékanyaggal különben a járművek elektronikája letilt és nem tud dolgozni.

Berek Gábor, a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara (NAK ) Somogy megyei elnöke, valamint a Haladás Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója elmondta a portálnak, hogy „a somogyi gazdálkodók többsége olyan traktorral és kombájn­nal dolgozik, amelyek AdBlue nélkül nem működnek.”

Egy dízeles személyautó egy AdBlue tankolással körülbelül 15–20 ezer kilométert is el tud menni, a kamionoknak viszont két, három gázolajtankolás után ezt az adalékanyagot is be kell tölteni a járműbe, magyarázta egy benzinkutakat üzemeltető cég vezetője. (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s