h i r d e t é s

"Sokkal előrébb" nem lettek az orvosok a 4. oltás szakmai ajánlásával

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

"Sokkal előrébb" nem lettek az orvosok a 4. oltás szakmai ajánlásával

2022. január 19. - 17:15

 

Kunetz Zsombor szerint "sokkal előrébb nem lettek vele" az orvosok

MTI/Balázs Attila

Miután a Népszava épp szerda reggeli cikkében írt arról, hogy az oltópontokról hazaküldik a betegeket, mert még nem kapták meg az orvosok a szakmai irányelveket a negyedik oltással kapcsolatban, Kunetz Zsombor Facebook-posztban tette közzé, hogy megérkezett a hiányolt ajánlás.

Az egészségügyi szakértő szerint „sokkal előrébb nem lettek vele” az orvosok, hiszen az ajánlásban többek között az szerepel, hogy "az oltóanyag választás minden esetben az oltós orvos feladata, aki a pácienst ismerve a szakmai szempontok alapján dönt."

Ám a Nemzeti Népegészségügyi Központ ezeket a szakmai szempontokat nem részletezte az ajánlásban.

A dokumentumban többek közt az szerepel, hogy „a negyedik oltás beadásáról dönhet az oltóorvos, amennyiben ezt a három oltásban már részesült 18 éven felüli személy kéri, és a booster oltás beadása óta már legalább négy hónap eltelt”. Hozzátették, az olthatóság megítélése érdekében az oltóorvos szükség esetén konzultálhat a kezelőorvossal és/vagy a háziorvossal.

Továbbá azt írják, a Janssen oltóanyaggal történt alapimmunizálás után ismétlő oltásban részesült személy szintén kaphat újabb oltást, ha már legalább négy hónap eltelt a legutóbbi oltás óta.

Az NNK leszögezte: az oltóanyag választása minden esetben az oltóorvos feladata, általános ellenjavallata egyik kombinációnak sincs. (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s