h i r d e t é s

Skizofréniához vezethet a macskatartás a férfiaknál

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Skizofréniához vezethet a macskatartás a férfiaknál

2022. május 03. - 09:07

A macskatartás mentális hatásait már régóta vizsgálja a tudomány. Egészen konkrétan a pszichiátriai betegségek, köztük a skizofrénia kialakulásában betöltött szerep is több korábbi klinikai vizsgálat tárgyát képezte már. Ezek eddig ellentmondásos eredményeket hoztak, a vizsgálatok körülbelül fele talált összefüggést, a másik fele viszont nem.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Az alapötlet már évtizedekkel ezelőtt felmerült. Az első elméletek szerint feltűnő az összefüggés a házi kedvencként tartott macskák és a skizofrénia előfordulása között, mivel mindkettő ritka volt a XIX. század előtt.

A macskákat a középkorban sokszor ördögi lényeknek tekintették, vallási rituálékon akár kínozták is őket, de a későbbiekben jelentősen növekedett a kedvtelésből tartott macskák száma, ahogyan a skizofrénia előfordulása is. Ráadásul a földrajzi előfordulás is egyezést mutat: ahol gyakori a macskatartás, így különösen Észak-Európában és Észak-Amerikában, ott gyakori a skizofrénia is. Ez persze csak megfigyelés, amely nem feltétlenül jelent ok-okozati összefüggést, most azonban, úgy tűnik, összeállt a kép.

Egy nemrég befejezett kanadai vizsgálat szerint A GYERMEKKORI, EGÉSZEN PONTOSAN A 15 ÉVES KOR ELŐTT TÖRTÉNŐ MACSKATARTÁS ÖSSZEFÜGG A SKIZOFRÉNIA KÉSŐBBI KIALAKULÁSÁVAL – de csak kint tartott macskák esetében, és csak férfi tulajdonosok között. A vizsgálatot végző montreali McGill Egyetem munkatársai szerint az összefüggés első része, úgy tűnik, megmagyarázható. A szabadba is kiengedett macskák ugyanis gyakran megfertőződnek a Toxoplasma gondii nevű kórokozóval, és ezt sok esetben át is adják tulajdonosuknak.

Ez a kórokozó már többször is felmerült különböző pszichiátriai betegségek okozójaként. A kizárólag szobában tartott macskák esetén ettől nem kell tartani, hiszen a macskák általában vadászat közben kapják el a fertőzést, legtöbbször egerektől.

Korábbi tanulmányok már idézték a lehetséges okot is: A PARAZITA OLYAN ENZIMET TERMEL, AMELY NÖVELI AZ EGYIK NEUROTRANSZMITTER, A DOPAMIN TERMELŐDÉSÉT AZ AGYBAN. AZ AGY EGYES RÉSZEIBEN KÓROS SZINTRE EMELKEDETT DOPAMIN PEDIG SZEREPET JÁTSZIK A SKIZOFRÉNIA KIALAKULÁSÁBAN. 

Úgy tűnik tehát, kezd összeállni tehát a kép, és megvan a magyarázat arra is, hogy a korábbi vizsgálatok miért hoztak ellentmondásos eredményeket. Ez volt ugyanis az első tanulmány, ahol különválasztották a szabadban is, illetve a kizárólag szobában tartott macskák esetleges szerepét. A kutatóknak azonban továbbra is fejtörést okozott, hogy miért csak férfiak esetében sikerült kimutatni az összefüggést. Erre jelenleg inkább csak elméletek léteznek, a pontos magyarázat nem ismert. A vizsgálat során, amelyben összesen 2206 beteg vett részt, további rizikófaktorként sikerült azonosítani a korábbi fejsérüléseket és a dohányzást  is. (Index)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s