h i r d e t é s

Rózsaszín a hó az Olasz-Alpokban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Rózsaszín a hó az Olasz-Alpokban

2020. július 07. - 06:55

 

Bármilyen hihetetlen, a szakemberek szerint a tavasz-nyári időszakban rendszeresen előfordul.

Forrás: Interesting Engineering

Olasz kutatók az Alpok gleccserein megjelent rózsaszínes árnyalatú havat vizsgálják – írta a The Guardian online kiadása hétfőn.

Minderről az algák tehetnek

Biagio Di Mauro, az olasz Nemzeti Kutatási Tanács szakértője szerint a Presena gleccser egyes helyeinek elszíneződését valószínűleg ugyanaz az alga okozza, amit Grönlandon is megtaláltak.

"Nem veszélyes, természetes jelenség, ami a sarkkörökön túl és a mérsékelt égöv alatt is előfordul a tavaszi-nyári időszakban" – magyarázta Di Mauro, aki korábban a svájci Morteratsch-gleccser algáit tanulmányozta.


Pellizano (Olaszország) - Forrás: AFP

Az Ancylonema nordenskioeldii nevű növény Grönland nyaranta kialakuló, úgynevezett sötét zónájában is jelen van, ott szintén jellemző a jégolvadás.

Egyszerűen, de sajnos nagyon hatásosan gyorsítja fel az olvadást

A jég általában a napsugarak több mint 80 százalékát visszaveri, de amint feltűnnek az algák, sötétebbé teszik a jeget, ezáltal több napfényt nyel el és felgyorsul az olvadás.

Ahogy a jég egyre gyorsabban olvad, több alga jelenik meg, mivel több vízhez és levegőhöz jutnak, így színeződik rózsaszínre a 2618 méter magasan fekvő Passo Gavia jege.

"Megpróbáljuk megállapítani, hogy az emberi tevékenységen túl más jelenségek milyen mértékben járulnak hozzá a Föld melegedéséhez" – tette hozzá Di Mauro. (MTI) / startlap.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s