h i r d e t é s

Rövidpályás gyorskorcsolya vk - Liu Shaolin arany-, Krueger ezüstérmes 500 méteren

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Rövidpályás gyorskorcsolya vk - Liu Shaolin arany-, Krueger ezüstérmes 500 méteren

2021. október 23. - 12:08

 

Liu Shaolin Sándor arany-, Krueger John-Henry pedig ezüstérmet nyert 500 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatának első, pekingi állomásán.

Forrás: RedBull

A legrövidebb táv negyeddöntőjében a váltóval olimpiai bajnok Liu Shaolin rajt-cél győzelmet aratott, míg az 1000 méteren még amerikai színekben ötkarikás ezüstérmes Krueger futammásodikként lépett a legjobb tíz közé. A két magyar ugyanabba az elődöntős futamba kapott besorolást a szám Európa-bajnokával, Konsztantyin Ivlijevvel. A rajt után az orosz versenyző haladt az élen, de előbb Liu Shaolin, majd Krueger előzte meg, így mindketten fináléba jutottak.

A döntő szerencsésen alakult a két magyarnak, ugyanis rossz rajt miatt kizárták a kanadai Jordan Pierre-Gilles-t és a legjobb, egyes pályáról induló világcsúcstartó kínai Vu Ta-csinget. A háromfősre redukálódott futam így nem okozott izgalmakat, a start után kialakult a végső sorrend: Liu Shaolint Krueger követte, a harmadik pedig a kazah Gyenyisz Nyikisa lett.

A nőknél is két magyar volt érdekelt ebben a számban: Jászapáti Petra és Kónya Zsófia ugyanabban a negyeddöntőben szerepelt, előbbi harmadik, utóbbi negyedik hellyel búcsúzott, miután a táv kanadai világcsúcstartója, Kim Boutin kiugrott a rajtnál, ezért kizárták. A döntőt a szám egyik specialistája, a lengyel Natalia Maliszewska nyerte az ötkarikás címvédő olasz Arianna Fontana előtt.

A Liu fivéreknek egyáltalán nem okozott gondot az 1500 méter elődöntője. Liu Shaoang első, bátyja, Liu Shaolin második helyen jutott a nyolcfős fináléba, viszont Kruegert szabálytalanság miatt kizárták, így 20. lett. A döntő lassú tempóban kezdődött, a magyarok azért próbáltak elöl helyezkedni, majd hét körrel a vége előtt Liu Shaoang, Liu Shaolin sorrendben élre álltak. Utóbbi feladata az volt, hogy védje öccsét, ezt körökön át remekül tette, legalább három-négy előzési kísérletet vert vissza, de három körrel a befutó előtt egy kínai riválisa megelőzte, eközben viszont összeakadtak, a versenybalesetben pedig további két ellenfelet magukkal sodortak, így megállították a futamot, amelyet szinte biztosan Liu Shaoang nyert volna. Az újraindítás után a kínai Szun Lung és a belga Stijn Desmet kilőtt, a fáradt Liu Shaoang pedig "elengedte" a döntőt, nem szállt be az üldözésükbe, így saját tempóban korcsolyázva hatodik lett, kizárt testvére pedig nyolcadikként zárt. A "szökevényeket" végül utolérték és az első helyet az orosz Szemjon Jelisztratov szerezte meg.

A nőknél Jászapáti Petra volt érdekelt a leghosszabb táv elődöntőjében, de a szegedi versenyző futamában utolsó, hetedik helyen ért célba, így 18. helyen zárt. A selejtezőben kiesett Sziliczei-Német Rebeka 22., a mindössze 17 éves Somodi Maja pedig 42. helyen végzett. A győzelmet a dél-koreai Li Ju Bin úgy szerezte meg, hogy két előtte korcsolyázó honfitársa összeakadt és elesett, így ölébe hullott az első hely.

Szombaton még a női és a férfi váltó elődöntőjét rendezik. A jövő évi, pekingi ötkarikás játékokra nyolc-nyolc férfi és női váltó jut ki. Az egyéni számokat illetően 500 és 1000 méteren 32, 1500 méteren pedig 36 fős lesz a mezőny, amely úgy alakul ki, hogy minden versenyző három legjobb eredménye számít a kvalifikációs pontversenybe. Újdonság lesz, hogy az eddig csak vk-viadalokon szereplő, a magyaroknak két vk-aranyérmet hozó vegyesváltó bemutatkozik az olimpia műsorán. Az indulási jog kivívásához nem elég a legjobb nyolc között zárni a számban, az is kell, hogy az adott ország mindkét nemnél legalább két egyéni indulási jogot szerezzen.

A pekingi nyitány után egy héttel a japán Nagoja lesz vk-házigazda. A harmadik állomásnak Debrecen ad otthont november 18. és 21. között, majd a hollandiai Dordrechtben zárul a vk-sorozat november 25. és 28. között. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s