h i r d e t é s

Rohamos tempóban terjed a kerékpáros turizmus

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Rohamos tempóban terjed a kerékpáros turizmus

2022. március 01. - 15:34

Az immáron két éve tartó járványhelyzet az élet számos területére hozott változásokat. Az egyik szembetűnő változás rögtön a vírus terjedésének kezdetén jól érzékelhető volt, ez pedig nem más, mint a közlekedési szokások megváltozása.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Valamennyi kerékpár webáruház és kerékpár üzlet addigi eladási rekordjait hónapról-hónapra döntötte meg. Aminek a hatása 2021-re meg is lett, ugyanis világszinten hatalmas készlethiány vált jellemzővé a kerékpárokból és alkatrészekből egyaránt. A készlethiány bár lassan normalizálódni látszik, egyes kerékpár típusokból továbbra is jelentős hiányállapot áll fenn.

A kerékpározás hirtelen megnövekvő népszerűsége, amellett, hogy egyre többek hétköznapjaiban vált természetessé a bicikli használata (egyre többen választották tömegközlekedés helyett a biciklit a munkába, vagy iskolába járáshoz, a hétköznapi teendők elintézéséhez), a kerékpáros turizmusnak is rendkívül kedvezett. A gyalogtúrák után ugyanis a második legnépszerűbb aktív tevékenységgé a kerékpározás vált. 

Tavasztól egészen őszig, a kerékpárosok legnépszerűbb úti célja a Balaton. Ezen kívül a fővárosiak kedvelt kerékpáros kirándulóhelye még Szentendre és a nagyobb távolságokban jártasak számára a Dunakanyar kisebb települései.

A kerékpáros turizmus támogatására, az ezen igények kiszolgálására egyre több szolgáltató is felkapta a fejét és egyre több helyen találkozhatunk olyan vendéglőkkel és szálláshelyekkel, amelyeken felkészülten várják a kerékpárosokat. 

A kerékpározás fellendülésének a környezetre és az egészségre gyakorolt pozitív hatásai vitathatatlanok. Nem mellesleg a biciklis utazásban a pandémia zártságából kitörve a szabadban, az utazás folyamata közben is élményeket gyűjtve töltődhetünk fel akkor is ha egyéni, de akkor is ha csoportos kikapcsolódásra vagyunk. 

Tipp: bár egyre több kerékpár-barát szolgáltatás áll a biciklis kirándulók rendelkezésére, mielőtt útnak indulnánk mindig győződjünk meg arról, hogy a kerékpár megfelelő állapotban van-e. Indulás előtt a legfontosabb a kerekek és gumik épségének ellenőrzése, a fék és a váltók megfelelő működése, valamint a lánc állapota. Emellett lehetőleg legyen nálunk kisebb mobil kerékpár pumpa és defektjavító szett is, hiszen bár kerékpár útjaink viszonylag újak, még jó állapotúak, az út során többször lehet szükség országúti haladásra, melyről ugyanez a legtöbb esetben már sajnos nem mondható el. 


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky