h i r d e t é s

Rogánnak nem használt Barbaráék földügye

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Rogánnak nem használt Barbaráék földügye

2021. február 12. - 06:09

 

A propagandaminiszter egyre távolabb kerül a kormány által hirdetett propagandától.

Forrás: ezalenyeg.hu

A friss HVG nagy terjedelemben foglalkozik azzal, mennyire éhesek a politikusok a földre. Külön témaként írnak Rogán Antal harmadik feleségének különös birtokszerzéséről, illetve arról, hogy a minisztert a Fideszben már időzített bombaként kezelik, a hetilap forrásai szerint nem nézik jó szemmel gyarapodását, még ha az papíron törvényes is. Rogán Barbara családjának földszerzése hiába az, a miniszter megítélésén nem javított.

Utánajártak annak is, miként volt lehetséges, hogy egy állami tulajdonú bank fizette ki az ár 95 százalékát. A hetilappal a Budapest Bank azt közölte, akár ügyfelenként is változhatnak a földvásárlási hitelek feltéletei, mert az állami pénzintézet "minden hitelkérelmet egyedi bírálat keretében vizsgál meg," amennyiben úgynevezett projekthitelként adja a pénzt.

A hetilap próbálta kideríteni, mennyire általános, hogy 5 százalékos önrésszel  hitelt kapjon valaki a földvásárlásához, ahogy Rogán Barbara a szüleivel és két társukkal. Kiderült, ez azért nem szokványos.

Raskó György agrárközgazdász azt mondta, a bankok általában a föld értékének 20-30 százalékát kitevő önerőt követelnek, a kedvezőbb ajánlatok többnyire a kisebb gazdáknak szólnak, vagy valamilyen pluszfedezetet, illetve hitelgarancia biztosítást kérnek.

Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára szerint folyamatosan drágul a föld, az nagyon jó üzlet, a pénzintézetek szívesen hiteleznek, de a Budapest Bank kölcsöne nem szokványos, a törlesztés pedig a földek bérlőitől beszedett díjakból nem lesz egyszerű.

A minap Bencsik János független parlamenti képviselő hiába próbált ötszázalékos önerővel hitelhez jutni a Budapest Banknál. Erről közösségi oldalán tett közzé egy felvételt (személyiségi jogok miatt torzították el az ügyintézők hangját).

A politikus egymilliós önrészt ajánlott 20 milliót akart, de azt  mondták, legalább 20 százalékos önerő kell  ahhoz, hogy bármilyen nagyobb összegű kölcsönt kaphasson. Próbált egyedi hitelbírálatot kezdeményezni, de azt a választ kapta, erre nincs lehetősége, csak speciális helyzetben tudnak picit eltérni. (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s