h i r d e t é s

Réges-régen, 40 éve mutatták be a Csillagok Háborúját

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Réges-régen, 40 éve mutatták be a Csillagok Háborúját

2017. május 26. - 07:23

A 4. rész volt az elkészülés sorrendjében az első.

Mikor döntöttek a film folytatásáról, akkor kapta jelenlegi címét az epizód: Egy új remény. A bemutató 1977. május 25-én volt, és nem véletlenül választották ezt a dátumot, hiszen a film premierjét George Lucas május 14-i születésnapja utáni hétre igazították. Ezt a szokást megtartották a további részeknél is, kivéve az utóbbi két epizódot.

George Lucas szándéka a Csillagok háborúja elkészítésével az volt, hogy egy modern mítoszt hozzon létre.

„Elhatároztam, hogy csinálok egy filmet a gyerekeknek. Ma a kalózfilmek, a westernek, a tündérmesék kimentek a divatból. Én rehabilitálni akartam azt a fantasztikus műfajt, amit a mai fiatalok nem ismernek, de melytől a náluk idősebb nemzedékek el voltak ragadtatva....

Célom az volt, hogy olyan mesét alkossak, amiben sok a fantázia, de kevés a tudomány”

- mondta a rendező.

A forgatás után George Lucas elégedetlen és zaklatott volt. Semmi esélyt nem látott arra, hogy filmje sikeres legyen. Ebben az állapotban látogatta meg régi rendező barátját, aki éppen a Harmadik típusú találkozásokat forgatta. Úgy látta, Steven Spielberg sci-fije nagyobb siker lesz, mint az ő "gyerekfilmje". Végül egy fogadást kötöttek: mindketten megkapják a másik filmje bevételének 2,5 százalékát.

Mint kiderült, Spielberg járt jobban. A Csillagok háborúja ugyanis pénzügyileg minden idők egyik legsikeresebb filmje lett. A bemutató utáni néhány hét alatt több mint 798 millió dolláros bevételt hozott világszerte. Obi-Wan megformálója, Sir Alec Guinnes igazi bölcs és jövőbelátó jedihez méltóan szerződésében rögzítette, hogy a film összbevételéből is kapjon két százalékot. Ezzel egycsapásra 95 millió dollárt keresett.

A Csillagok háborúja első részét 1979. augusztus 16-án mutatták be Magyarországon. 1980-ban pedig már mozikba került a folytatás, az V. rész A birodalom visszavág címmel, míg a Jedi visszatér éppen 34 éve került a mozikba. A kultikussá vált trilógiát 1997-ben, 20 évvel az első premier után digitálisan újra feldolgozták és kibővített különleges kiadásban újra forgalomba hozták. A Han Solo és Jabba közötti beszélgetés ekkor került be a filmbe. (inforadio.hu)


h i r d e t é s

Clicky