h i r d e t é s

Rakétával szétlőtték a Barátság kőolajvezeték energiaellátóját

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Rakétával szétlőtték a Barátság kőolajvezeték energiaellátóját

2022. november 16. - 06:05

Leállt a Barátság kőolajvezeték, az ellátás egyelőre zavartalan - hangzott el az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

Forrás: hungary.postsen.com

A csatorna információi szerint rakétatalálat érte az áramellátót a belorusz-ukrán határon. A vezeték nem sérült meg, csak az energiaellátó. Az ellátás egyelőre zavartalan.

Szeptember végén az Északi Áramlat vezetéket érte támadás - idézte fel az M1 aktuális csatorna.

Orosz és ukrán oldalról a mostani hírt még nem erősítették meg. (Infostart)

A Molnak 90 napra elegendő friss kőolaja van, amelyet felhasználhat finomítóiban.

Alternatív megoldásként az adriai vezetéken kőolajat is szállíthatnak az országba. Ennek megszervezésére azonban 90 nap elégnek tűnik.

A kőolajvezetéket október elején már egyszer leállították, amikor szivárgás miatt nem tudtak olajat szállítani Németországba. A Mol akkor érdeklődésünkre elmondta, hogy a szivárgás csak a vezeték északi ágán volt, de a déli ágon keresztül szállítják Magyarországra a kőolajat, így ez Magyarországnak nem okozott gondot.

Csakúgy, mint október elején, most is megugrott az olaj ára a hírre. A benchmark Brent olaj hordónkénti ára 1,2 százalékkal, 92,2 dollárra emelkedik a Portfolio szerint.

Amint arról az Index korábban beszámolt, Ukrajna-szerte több nagyvárost is megtámadtak. Bár a légvédelmi rendszerek az ország nagy részén működtek, a támadás néhány településen, köztük Kijevben is óriási károkat okozott. Az ukrán főváros polgármestere, Vitalij Klicsko szerint a támadás a város Pecserszk kerületét érte. Csernyihiv, Cserkaszi, Mikolajiv, Szumi, Odessza, Harkov és Lviv régiókat is elérte.

A támadás több területen áramszünetet okozott, de nemcsak Ukrajnában, hanem Moldovában is jelentős energiaellátási gondok vannak.(hungary.postsen.com)


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky